„Коридор 92“ једна од најславнијих битака у Одбрамбено-отаџбинском рату (ВИДЕО)

У организацији Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова Владе Републике Српске у недјељу, 26. јуна, у Дугој Њиви код Модриче биће обиљежено 30 година од пробоја коридора 1992. године.

Припадници Прве оклопне бригаде из Градишке Зоран Девић и Предраг Милошевић Кинез истакли су гостујући у програму РТВГ да је 24. јуни 1992. године почетак операције „Коридор 92“ једне од најславнијих битака у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

„Нико од нас није знао да ће бити дио историје. Сам почетак обиљежиле су потешкоће јер били су то зачеци војске. Посматрајући то са данашњег аспекта показало се да је врло битно да имате пјешадију која се саживјела са тенкистима јер тек тако имате потпуну искориштеност оруђа којим располажете“, навео је Девић.

Милошевић је нагласио да је операција „Коридор 92“ била добро припремљена, без обзира што је недостајало искуства.

„Недостатак кисеоника био је мотив да се иде даље и пробије коридор. Коридор живота је прави назив за ту операцију“, навео је Милошевић.

У операцији „Коридор 92“ учествовали су и борци са подручја Градишке.

Програм обиљежавања почиње у 9.00 часова служењем Свете архијерејске литургије у манастиру Дуга Њива, у 11.15 часова биће служен парастос и полагање вијенца и цвијећа код спомен-обиљежја, док је у 11.30 часова предвиђено обраћање званичника и умјетнички програм.

Војна операција „Коридор 92“ трајала је од 24. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са осталим дијеловима Српске и Србијом.

Овом акцијом, чији је директан повод смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника, окончана је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Српске и Републике Српске Крајине.

У акцији „Коридор 92“, која је означена као судбоносна, погинуло је 413 српских бораца – 273 борца Војске Републике Српске, 70 бораца Министарства унутрашњих послова Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине, док је рањено 1.505 бораца.

С.С.Ц.

Share With: