Контрејлси и Кемтрејлси – прича о траговима од авиона

На небу изнад Градишке овог љета интензиван је ваздушни саобраћај. Неколико пута дневно имамо прилику видјети авионе који се припремају за слијетање на аеродром у Маховљанима.
Највећи број летова преко неба БиХ ове године регистрован је 9. јула када је забиљежено 1620 летова. Прошле године рекордан је био 31. јул са 1315, а 2020. године 29. август са 942 лета, подаци су „Eurocontrol“-а.

Аеродром у Маховљанима у току седмице региструје слијетање и полијетање 31 авиона. Најгушћи саобраћај је понедјељком и петком.

Што је више авиона на небу веће су шансе да угледате и бијеле трагове који се формирају иза њих, а управо ти трагови су тема теорије завјере која се овог љета шири интернетом.


Контрејлси или Кемтрејлси?
Контрејлс је назив који користе стручњаци јер је то скраћеница од кондензацијских трагова. Научници тврде да бијели трагови нису ништа необично те да не носе разлог за бригу. Формирају се кад се водена пара и ситне честице чађи из сагореног млазног горива замрзну у кристале леда. Кад у ваздуху нема много влаге, кристали се напросто само распрше. На већој влази, они остају и на крају формирају видљиве трагове паре на великим површинама неба.
Обично настају при лету авиона изнад 8.000 метара гдје је температура ваздуха испод -40 Целзијуса. У зависности од влажности и хладноће ваздуха трагови испарења могу бити видљиви само неколико секунди или минута, а понекад трају и више сати.

Како је започела теорија завјере?

Идеја да владе или неке тајновите силе рутински прскају планету хемикалијама из редовних путничких авиона узела је маха крајем деведесетих. Испрва су сљедбеници тврдили да се прскања која садрже токсични метал баријум користе или да би се смирила или смањила популација. Али идеја се успут развила, што значи да данас постоји неколико грана теорије о кемтрејлсима.

Последњих година следбеници су проширили своје оптужбе, тврдећи да се кемтрејлси користе за ширење ковида-19, спровођење „контроле ума“, смањење популације или неодређено успостављање „новог свјетског поретка“.

Овај феномен је међународне природе – сљедбеници могу да се нађу широм Европе, Аустралије и Америке, штавише било гдије, гдије небо прелијећу комерцијални или војни авиони.

Г.Влаинић

Share With: