Конгрес живинара БиХ од 10. до 12. маја у Бањалуци

Чланови Координационог одбора живинара/перадара БиХ одражали су данас у Ровинама код Градишке састанак на коме су разговарли о Конгресу живинара БиХ који ће бити одржан од 10. до 12. маја у Бањалуци.

Предсједавајући овог одбора Един Јабанџић рекао је да ће на поменутом конгресу домаћи произвођачи имати прилику да чују еминентне предаваче из БиХ, Србије, Хрватске и Словеније.

„Биће то прилика да се представе потенцијали живинарске производње у БиХ, која има можда и највећи потенцијал за унапријеђење на простору бивше Југославије“, навео је Јабанџић.

Он је додао да ће на Конгресу бити и ријечи о томе како поједноставити процес живинарске производње, која је суочена са недостатком радне снаге, те како сачувати домаћу производњу и људе на селу.

Члан Координационог одбора живинара/перадара БиХ Предраг Миличић истакао је да је на састанку разговарано и о проблему поскуљења улазних компоненти у производњи, те о активностима у циљу обезбјеђења извоза.

„Тренутно извозимо пилеће месо, месне прерађевине и јаја за индустријску прераду, али постоји могућност да се списак извозних производа из БиХ прошити и на конзумна и расплодна јаја и једнодневне пилиће“, навео је Миличић.

На састанку, који је одржан у просторијама предузећа „Рапић д.о.о.“  у Ровинама код Градишке,  наведено је да живинари у БиХ производе више од 60.000 тона пилећег меса и да постоји могућност за повећање обима производње.

М.Малешевић

Share With: