Комедија „Миро(помазани)“ најбољи драмски текст на конкурсу „Реци наглас“ (ФОТО)

Комедија „Миро(помазани)“ аутора Зорана Тодоровића из Источног Сарајева проглашена је за најбољи необјављени драмски текст на јавном конкурсу „Реци наглас“ који је Министарство просвјете и културе Републике Српске расписало у сарадњи са Градским позориштем Градишка.

На конкурс, који је био отворен од 8. јула до 15. новембра прошле године, пристигло је 35 драмских текстова, које је оцјењивао стручни жири који су чинили Радослав Лале Павловић, Моника Поњавић и Тања Шљивар.

Аутор најбољег драмског текста добио је награду од 10.000 КМ. Другу награду у износу од 3.000 КМ добила је Свјетлана Ђурић из Челинца за текст „Теута (и)лирска краљица“, док је Ненад Тадић из Бијељине добио трећу награду од 2.000 КМ за текст под називом „Грушењкина судбина или они долазе“.

Проглашењу најбољих драмских текстова на конкурсу „Реци наглас“, у Културном центру у Градишци присуствовала је Тања Ђаковић, помоћник министра за културу у Министарству просвјете и културе Републике Српске, која је истакла да је овим јавним конкурсом постигнут циљ да се створи позитивна стваралачка клима у области позоришне умјетности.

Ђаковићева је нагласила да у Републици Српској постоје средине са великим потенцијалом за развој позоришта, као што је Градишка, али да недостаје позоришних текстописаца и редитеља.

„Овај конкурс означава позитиван почетак развоја позоришне умјетности у Републици Српској и неће бити посљедњи, јер ће Министарство ову активност релизовати  у сарадњи са позориштима у другим срединама“, додала је Ђаковићева.

Она је навела да је Министарство за релизацију овог пројекта обезбједило 50.000 КМ, те да у његовој другој фази слиједи рад на представи на основи првонаграђаног текста, која ће бити дио репертоара Градског позоришта Градишка.

Директор градишког позоришта Златан Видовић рекао је да ће представа бити премијерно  изведена на отварању Првог позоришног фестивала „Љубица“ у Градишци, чије су припреме у току и који ће окупљати професионалана позоришта из Републике Српске.

Видовић је наглсио да је овај конкурс веома значајан за позориште у Градишци, али и цијелу позоришну сцену у Српској.

М.Малешевић

Share With: