Колико кошта прољећна сјетва?

У Српској ће овог прољећа бити засијано и засађено више од 170.000 хектара. Укупна вриједност ратарско- повртарске производње, процијењена је на милијарду и 25 милиона марака. Ђубриво је јефтиније за 30 до 50 одсто у односу на прошлу годину, нижа је и цијена горива, док су сјемена и хемијска средства за заштиту биља скупља од 10 до 30 одсто. Процјењује се да би план прољећне сјетве могао бити и пребачен.

Сјетва и садња раног поврћа у пуном је јеку. Повртари који производе мркву и цвеклу своде рачуницу. Надају се да ће им се уложено вратити кроз продајну цијену поврћа.

Минерално ђубриво чини 40 одсто трошкова сјетве па је његово појефтињење подстицај и за ратаре да овог прољећа засију планирано.

Овог прољећа биће засијано око 170.000 хектара у Српској – од чега кукуруз на 130.000 хектара.

-Људи традиционално заснивају производњу кукуруза јер им је то култура и производ који увијек могу да продају на тржишту и има тражњу у неким већим количинама него што се овдје произведе – каже Радинка Мићић, из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Бијељина.

Ове године за регрес за дизел гориво издвојено је 10,5 милиона марака. Сјетва би у односу на прошлу годину требало да буде за око 200 марака јефтинија по хектару.

-Значајан утицај на то има велики пад цијена минералних ђубрива, не толико значајан, али свакако видљив појефтињење нафте и повећање наших подстицаја за сваку мјеру у пољопривредној производњи па тако и регресирани дизел за који смо ове године издвојили 75 пфенига по литри – истакао је Горан Бурсаћ, помоћник министра пољопривреде.

Већи аграрни буџет за око 70 одсто даје сигурност пољопривредницима да уђу у нови циклус производње. Због повећаних подстицаја за пшеницу на 500 марака по хектару у јесењој сјетви повећане су површине под хљебним житом за 30 одсто. И повртари у овој години могу да рачунају на веће мјере подршке јер је укупан буџет за ову производњу удвостручен.

РТРС

Share With: