Калемари на зимској обуци: Удружење „Еко-башта“ Градишка окупило стручњаке и љубитеље воћа (ФОТО)

Удружење произвођача еколошке и органске хране „Еко-башта“ Градишка, на економији Пољопривредне школе у Брестовчини организовало је обуку из калемарства. Обрађена су три најважнија сектора, узимање племки са стабала, избор подлога и начин калемљења.

Инжењер пољопривреде и предавач Петар Нинић те његов домаћин, професор воћарства и предсједник Удружења „Еко-башта“ Данко Цумбо нагласили су да све више особа у поткозарском и лијевчанском крају, различите животне доби, бави се воћарством. Они користе сваку могућност да обогате знање.

-На овој парцели, ученици Пољопривредне школе Градишка, на практичан начин, уче о воћарству. Они саде, узгајају, орезују, проводе хемијску заштиту и друге мјере. На огледној површини имамо бројне врсте воћа – казао је Цумбо.

 

Осим ученика и младих воћара, Петар Нинић је казао да се многи окушавају у воћарству, почев од калемљења до производње воћа. Међу актерима овог предавања био је и Далибор Шмитран, ученик градишке Гимназије. Он је казао да се његови родитељи баве воћарством и да жели научити што више, како би се активније укључио у послове, у породичном воћњаку.

-Осим власника плантажних воћњака који су ову производњу увелико развили те посједују богата знања, карактеристична је појава малих воћара. То су особе које воле воће, радници, пензионери и остали. Њихови засади су мали али је њихова љубав, жеља да што више науче, да самостално калеме воћке, заиста велика – појаснио је Нинић, иначе власник сертификованог расадника у Витасовцима код Новог Града.

-У жељи да самостално савладају вјештину калемарства, многи заљубљеници у ову дјелатност чине и грешке. Оваква предавања, практична обука током зиме, када нема много посла у воћњацима, драгоцјена је. Они питају, уче, користе нова сазнања и примјењују их у својим воћњацима – казао нам је Нинић, након јучерашње двосатне обуке.

Педсједник „Еко-баште“ Данко Цумбо наводи да су прилику искористили и за представљање овог удружења.

-Наше удружење има циљ да афирмише и подстакне производњу еколошки здраве хране. Планирамо правити мрежу сертификованих произвођача и обезбиједити тржиште њиховим производима, међу којима је и воће – казао је Цумбо.

Школска економија

Економија у Брестовчини је вишеструко значајна за ученика пољопривредне струке у Средњој стручној и техничкој школи Градишка.

-Наши ученици ту обављају практичну наставу о повртарству, воћарству, ратарству и другим областима пољопривредне струке. Осим стицања знања, здравим производима снабдијевамо школску кухињу. Парцелу нам је уступио Град на период од 15 година али је наша жеља да она постане школско власништво, гдје би изградили објекте и други инфраструктуру за виши ниво наставног процеса – казао је за Српскаинфо Дарко Голић, директор Средње стручне и техничке школе Градишка.

Аутор: Милан Пилиповић

Share With: