Кажњено лице због објављивања дезинформација на инстаграм профилу

Полицијски службеници Полицијске управе Градишка, 21.03.2020. године, дошли су до сазнања да је лице Б.Б. из Градишке, на свом инстаграм профилу „biljchiii“ објавила текст следећег садржаја: „Убићете нас медијима и депресијом не короном престаните више причати о томе! Држите се 3 дневника дневно и превише! Хвалите Градишку нема короне како би је уздигли од свих градова у РС.., а овамо жену у Градишци скривате да је и тестирана и заражена и већ 7 дана у кућном карантину.. Пошто то радите такви лажни медији нам не требају све радите политички не за здравље људи! Да је за наше здравље давно би све затворили на 28 дана и завршили с тим! Ја сад апелујем на грађане наше да растуримо депресију и да се више престане о томе причати! Циљ им је свима да униште нашу економију и затупе нам мозак а не да нас заштите… Јер опет понављам шути се у нашој општини (граду) о позитивним тестовима!“

На основу предузетих оперативних и истражних мјера и радњи полицијски службеници Полицијске управе Градишка идентификовали су лице Б.Б. која је на свом инстаграм профилу објавила текст у вези ванредне ситуације због корона вируса. Лице је позвано у просторије ПУ Градишка гдје је особа Б.Б. признала да је она лично објавила низ тврдњи без посебног образложења за исто.

О наведеном је путем телефона обавјештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бања Лука који се изјаснио да у конкретном догађају не постоје елементи кривичног дјела, већ постојање елемената прекршаја по тачки 2. Одлуке Владе РС о забрани изазивања панике и нереда за вријеме ванредне ситуације на територији Републике Српске, те је лицу Б.Б. уручен прекршајни налог и изречена новчана казна у износу од 1.000 КМ.

Из Полицијске управе Градишка подсјећају да је 19.03.2020. године, на сједници Владе Републике Српске у Бања Луци, а на иницијативу МУП-а Републике Српске, усвојена одлука о забрани изазивања панике и нереда за вријеме ванредне ситуације, проглашене на територији Републике Српске, која дефинише да се за вријеме ванредне ситуације забрањује изношење или пренос лажних вијести, тврдње којима се изазива паника, или теже изазива јавни ред и мир, те онемогућава или значајније омета спровођење одлука и мјера државних органа или организација. Наведене забране се износе на радње учињене путем средстава јавног информисања, друштвених мрежа или сличних средстава.

За кршење ове одлуке Владе предвиђене су новчане казне од 1.000 КМ до 9.000 КМ за физичка, правна лица и друга одговорна лица.

Share With: