Испред Храма Светог Саве ломљена божићна чесница пречника четири метра

Испред Храма Светог Саве на Врачару у Београду изломљена је чесница од 7.000 дијелова и подијељени су пакетићи.

Вјерници су се окупили у Храму Светог Саве, гдје од 9 часова владика Стефан уз саслужење београдских свештеника служио Божићну литургију, преноси РТС.

Након литургије, испред Храма организовано је традиционално ломљење чеснице и то након двије године паузе због пандемије.

Чесница има више од 7.000 дијелова, и у њој су скривена 33 златна дуката.

Чесница тешка више од 250 килограма, имала је пречник од четири метра, а у њеној изради учествовало је седам пекарских мајстора, који су почели да је праве јуче у 18.00 часова, а завршили су је данас у раним јутарњим часовима.

У ломљењу чеснице учествовао је велики број дјеце, којој су подијељени и пакетићи.

Ломљење чеснице у Београду организовано је 32. пут заредом и након двогодишње паузе изазване вирусом корона, а претходила му је јутарња божићна литургија, коју је у Храму Светог Саве служио Његово преосвештенство епископ ремезијански Стефан уз саслужење београдских свештеника.

Божићну литургију у поноћ, у Храму Светог Саве, служио је Његова светост патријарх српски Порфирије.

Поноћној литургији присуствовали су министар спољних послова Србије Ивица Дачић, директор Управе за сарадњу са црквама и вјерским заједницама Министарства правде Владимир Рогановић, принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић, те личности из културног и јавног живота Србије.

Share With: