Исплаћено 10,7 милиона за пољопривреду

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске подсредством Агенције за аграрна плаћања исплатило је данас 10.765.212 КМ по основу подстицаја за развој пољопривреде и села.

Исплате су извршене по укупно 25 мјера, међу којима су по износу најзначајније тов свиња 1,8 милиона и модернизација прерађивачких капацитета 1,2 милиона, затим подстицаји за набавку пољопривредне механизације (трактори и прикључци), објекти и технолошка опрема у пољопривреди, подстицаји за живинарство, рибарство и коњарство, подстицаји по основу премије за осигурање и многе друге мјере.

– Са овом исплатом, исплаћене су све обавезе према пољопривредницима које су унешене у систем Агенције за аграрна плаћања за 2022.годину, до данашњег дана – истиче се у саопштењу.

Укупан износ исплаћених обавеза из редовног буџета износи 60.973.960 КМ.

Укупан износ исплаћених средстава по основу подстицаја из редовног аграрног буџета и из Компензационог Фонда Републике Српске на дан 30.12.2022. износи 92.283.961 КМ.

Преостали дио плаћања из аграрног буџета биће извршен након обрачуна подстицаја, који се редовно обрачунавају након истека 2022.године, међу којима је и децембарска премија за млијеко.

Подсјећамо, јуче је исплаћено 2.001.868 КМ по основу премије за произведене и продате саднице, премије за соју, те за регресирано дизел гориво.

Средства су исплаћена и за подизање вишегодишњих засада, за мјере руралног развоја, заштиту здравља биљака и ванредне потребе и помоћи.

Share With: