Изложен извод из привременог бирачког списка, држављани БиХ да изврше увид

Извод из Привременог бирачког списка за опште изборе од данас је изложен јавности до 4. јула, саопштила је Централна изборна комисија БиХ и позвала све држављане БиХ с бирачким правом да изврше увид.

Изборне комисије дужне су да изложе изводе у електронској или у штампаној форми у прописаном року у центру за бирачки списак, мјесним заједницама, на интернет страници општине/града или изборне комисије и другим погодним мјестима утврђеним планом излагања Привременог бирачког списка.

На тај начин бирачи могу да приступе, провјере и изврше исправку или допуну својих података код надлежног органа, те се опредијеле за бирачку опцију /општина, односно мјесто гласања и начин гласања – лично или у одсуству/.

Уколико изборна комисија оцијени да у одређеном насељеном мјесту, због немогућности електронске провјере бирачи неће бити у могућности провјерити своје податке, извод из Привременог бирачког списка за бирачко мјесто које се налази у том насељеном мјесту ће се одштампати и изложити на погодно мјесто за излагање с циљем доступности наведеним бирачима.

ЦИК позива све држављане БиХ с бирачким правом да изврше увид у изводе из Привременог бирачког списка, те да уколико утврде потребу за исправком и допуном својих података одмах контактирају надлежни матични уред и центар за бирачки списак како би се извршиле потребне исправке или допуне.

– Позивамо све оне који имају информацију да се на изводима налазе имена лица која су умрла да о томе одмах обавијесте надлежни матични уред и центар за бирачки списак како би се покренуле процедуре уписа тих лица у матичну књигу умрлих и да би се извршило брисање података тих лица са бирачких спискова који ће се користити за потребе провођења општих избора – наводи се у саопштењу.

Извод из Привременог бирачког списка израђен је са стањем на дан расписивања избора, односно 4. маја у електронској верзији, по основним изборним јединицама и бирачким мјестима са претходних избора.

Извод не садржи податке о јединственом матичном броју и адреси бирача, те је с тим у вези ЦИК доставила извод из Привременог бирачког списка општинским/градским изборним комисијама.

Из ЦИК-а напомињу да се извод из Привременог бирачког списка излаже на увид јавности у периоду од 120 до 90 дана прије дана одржавања избора.

Излагање извода из Привременог бирачког списка на увид јавности изузетно је значајно у сегменту тачности, ажурности и укупног интегритета Централног бирачког списка, напомињу из ЦИК-а.

Општи избори у БиХ заказани су за 2. октобар ове године.

Share With: