Изложба фотографија „са Гојком Шербулом по корзу“

У Завичајном музеју Градишка отворена је изложба Фотографија „Са Гојком Шербулом по корзу“ о прошлости некада главне градске улице, од аустро-угарских времена до њене трансформације седамдесетих година прошлог вијека.

Фотографије су дио легата градишког новинара Гојка Шербуле, који је његова породица поклонила Завичајном музеју, а аутор изложбе је директор ове установе и историчар Бојан Вујчић.

„Изложба говори улици коју нажалост није сачувана. Њено рушење било је условљено модернизацијом града, а од рушења и пропадања нису сачуване ни куће познатих породица Борш, Бећиревић, Лајић, Меданхоџић, Мујаџић“, навео је Вујчић.

Он је додао да је Шербулин легат, осим бројним фотографијама, богат списима, новинским чланцима и видео-материјалом који је сада дигитализован.

Шербулува супруга Стојанка каже да је заједно са кћеркама донијела одлуку да поклони његову архиву Завичајном музеју и граду, јер је сматрала да би се и Гојко с тим сложио, наводећи да је он доста радио и већину фотографија, чланака и докумената чувао у стану.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић оцијенио је да је Шербула човјек који је обиљежио развој новинарства и TВ продукције у Градишци.

Он је додао да је отварање TВ студија Редио-телевизије Градишка и почетак емитовања телевизијског програма, које је најављено за сутра, такође, била једна од визија Гојка Шербуле, које био први директор Радио Градишке.


„Овим показујемо како се наша Градишка развијала са Гојком Шербулом и да желимо да одамо поштовање свим људима који су обиљежили развој града“, нагласио је Аџић.

Он је додао да је неке улице требало сачувати и да Градска управа жели да барем сачува преостале дијелове града са старим зградама.

„Желимо да реновирамо те улице и зграде, да вратимо душу некадашње Градишке и да то урадимо кроз пројекте `Српска варош` и `Градишка – мали Београд`, али и да развијамо града у складу са савременим трендовима“, рекао је Аџић.

М.Малешевић

Share With: