Изложба „Манастириште у Горњим Кијевцима“

У Завичајном музеју Градишка сутра 18. децембра у 12 часова биће отворена археолошка изложба „Манастириште у Горњим Кијевцима“ аутора Бојана Вујиновића.

У години када Српска православна црква обиљежава осам вијекова своје самосталности сјећајући се првог српског архиепископа и просветитеља Светог Саве, Завичајни музеј у Градишци организује ову изложбу са намјером да прикаже средњовјековно православно градитељство и самосталност православне цркве на простору сјеверне Босне.

Самосталност цркве тада се првенствено доводи у везу са краљем Драгутином и његовом управом над Усором и Солима, те устоличењем првог православног епископа у Босни по имену Василије, који се помиње 1293. године, као Драгутинов изасланик у Млецима.

Изложба има циљ да представи сакрално градитељство и средњовјековне налазе пронађене током истраживања археолошког локалитета Манастириште у Горњим Кијевцима (2004 – 2011. године), те утицај Драгутинове Усоре према Доњим Крајима, гдје је био смјештен манастир у коме је пронађен најзападнији ћирилични натпис из 1301. године.

Више о самој изложби и Манастиришту у Горњим Кијевцима можете послушати сутра у јутарњем програму Радио Градишке, у рубрици Час за вас, од 8 часова и 10 минута. О изложби ће говорити аутор Бојан Вујиновић.

Share With: