Изградња новог моста на Сави биће завршена крајем маја

Изградња прекограничног моста на ријеци Сави код Градишке биће завршена у уговореном року, до краја маја, али ће у саобраћај бити пуштен тек за двије године, колико је предвиђено за завршетак везне саобраћајнице са стране Хравтске, чија је изграња почела у фебруару, истакнуто је током данашње посјете градилишту министра комуникација и транспорта у Савјету министара Војина Митровића и директора „Аутопутева Републике Српске“ Душана Топића.

Митровић, који је са Топићем и представницима извођача радова „Интеграл инжењеринг“ Лакташи и фирми које врше надзор „Кребс плус Кифер Источна Европа“ и института ИГХ Загреб посјетио градилиште, истакао је да је задовољан што радови теку предвиђеном динамиком, без обзира на претходне потешкоће изазване пандемијом вируса корона и тренутну кризу у набавци енергената и грађевинског материјала.

Он је рекао да је циљ данашњег састанка са министром за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренком Голић да надлежне институције на нивоу Републике и Савјета министара припреме све што је потребно да се у најкраћем року изврши технички пријем и изда употребна дозвола за нови мост.

„Ријеч је о једном од најбитнијих пројеката у овом тренутку у БиХ, а изградња овог моста ће допринијети смањењу саобраћајних гужви у самом центру Градишке и измјештању међудржавног саобраћаја робе и путника на нови гранични прелаз“, навео је Митровић.

Он је напоменуо да ће Министарство транспорта и комуникација у Савјету министара тражити да се што прије одговори на иницијативу која је прошле године упућена на министарском састанку Транспортне заједнице у Љубљани, да се са стране БиХ гради заједнички гранични прелаз.

Директор „Аутопутева Републике Српске“ Душан Топић нагласио је да је важно да што прије буде донесена одлука о томе да ли ће се градити један гранични прелаз како се не би дошло у ситуацију да буде завршена приступна саобраћајница, па тек онда да се ради прелаз.

„Задовољни смо што је почела изградња везне саобраћајнице дужине 4,5 километара“, додао је Топић.

Главни инжењер градилишта Марко Ловрић навео је да се тренутно ради хидроизолација челичне конструкције моста, а да се у наредним данима очекује почетак постављања асфалта, ограде и саобраћајне сигнализације.

Share With: