Избјегавати боравак на отвореном током високе температуре

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске позива грађане да у наредном периоду, с обзиром на екстремно високу температуру ваздуха, колико је могуће што мање времена проводе на отвореном, на директном сунцу, посебно у најтоплијем периоду дана од 10.00 до 17.00 часова.

Најављене врућине могле би утицати на већину популације, због чега се препоручује боравак у затвореним и расхлађеним просторијама, избјегавање већих физичких напора, чешће туширање млаком водом и равномјерно узимање што више течности.

Ове препоруке посебно се односе на труднице и особе које имају хронична обољења, а код којих се могу јавити појачане тегобе, али и симптоми попут главобоље, опште слабости, раздражљивости, исцрпљености, као и проблеми са спавањем.

У случају појаве тежих тегоба, обавезно се треба јавити љекару, саопштено је из ресорног министарства.

Приликом изласка на отворено, препоручује се максимална заштита од УВ зрачења, боравак у хладу када год је могуће, узимање веће количине течности уз избјегавање алкохола и напитака са пуно кофеина и шећера, мањи лаганији оброци током дана, као и коришћење широке, свијетле и лагане одјеће од природних материјала, те капа или шешира са широким ободом и сунчаних наочара.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске посебно апелује на родитеље да у овом периоду заштите дјецу током боравка напољу, односно да се придржавају препоручених мјера за заштиту од високих температура, а посебно да обрате пажњу на опасност од остављања дјеце у паркираним возилима, чак и на кратко.

Извор:СРНА

Share With: