Иваштанин: Козић Прерадовић оставила дубок траг у књижевности (ВИДЕО)

О жовоту и раду бањалучке књижевнице Стевке Козић Прерадовић, која је недавно преминула у 78. години живота говорио је њен колега и пријатељ Небојша Иваштанин гостујући у Јутарњем програму Радио-телевизије Градишка.

Каже да је 1973. године био уредник њене прве књиге „Прамен стрела“ и од тада су се дружили и сарађивали. Додао је да је била миљеница Десанке Максимовић. Написала је читаву малу библиотеку књига више од 30 књига поезије, прозе за дјецу и одрасле, било је драме и романа, живјела је поезију . „Она и њен супруг Ранко су били тандем културни мисионари. Имали су осјећај и смисао да помогну онима који су почињали, препознавали су талентоване ствараоце“ рекао је Иваштанин. Он је рекао да је Стевка Козић Прерадовић заступљена у 45 антологија разних жанрова, учествовала је на многим манифестацијама.Додао је да је поезија била њено опредјељење, те да озбиљна савремена књижевна критика смјешта пјесникињу Стевку међу највеће пјеснике под азурним небом југословенске поезије.

„Много ће нам недостајати и много нас је задужила. Љубав и родољубље су без сумње доминатне одреднице поезије Стевке Козић Прерадовић, љубав је њен пјеснички устав,а родољубље химна, грб и застава“ рекао је књижевник Небојша Иваштанин.

Н.М.

Share With: