Значај сертификације локалних заједница у Републици Српској: Градишка водећа у стварању услова повољног пословног окружења

Локална управа у Градишци, након стицања серификата о повољном пословном окружењу, прије седам година, начинила је крупан корак у привлачењу инвеститора те остварила битан економски напредак.

Приход је порастао за 150 милиона КМ, вањскотрговинска размјена повећана за 140 милиона а покривеност извоза увозом је у стопостотном проценту. Запослено је 2 200 радника, чиме је ова локална заједница достигла бројку из предратног периода, од 11.000 радника.

Из иностраних фондова, првенствено због повољног пословног окружења, Градишка је добила 60 милиона КМ. Сертификат о повољном пословном окружењу битно утиче на економски и друштвени развој. Ми смо у веома високом проценту, са 96 одсто ускладили смјернице развоја са начелима и принципима дефинисаних сертификатом, рекао је за Српскаинфо Зоран Аџић.

Због тога је у Градишци порасло интересовање за улагањима. У овој јединици локалне самоуправе, обезбиједили су услове за ефикаснији рад и поједноставили процедуре.

– Формирали смо Одјељење за локални економски развој и међународне пројекте и Агенцију за локални развој, ојачали Одјељење за привреду и пољопривреду, иницирали јавно-приватни дијалог, утврдили правилнике о вођењу ових дијалога – наглашава Аџић.

У Градишци су такође формирали Привредни савјет и анкетирали привреднике и грађане. На основу тих иницијатива, каже градишки градоначелник, утврђујемо приједлоге, о њима дискутујемо и прослеђујемо на усвајање и провођење.

– Сертификација има значајну улоги у изградњи смјерница и правила нашег развоја и економског јачања, стварања повољне климе за инвестиције, отварања нових радних мијеста – истиче Зоран Аџић.

Наш саговорник подсјећа на процедуре које су провели, суштину сертификације и њене ефекте у пракси.

– Умањили смо административне таксе и накнаде. Тиме се, сваке године, у корист малих и средњих предузећа, одричемо 300.000 КМ. Ове стандарде стално надограђујемо – појаснио је Аџић искуства ове локалне заједнице рекавши да су реакције веома позитивне, нарочито на такозвано канцеларијско пословање које омогућава добијање локацијских услова за седам дана, грађевинске дозволе у року од пет дана а употребне дозволе најдуже за 15 дана.

Прва регистрација привредне дјелатности у Градишци је бесплатна. Усвојено је више подстицајних мјера за покретање привредних активности путем економских, финасијских и административних олакшица. Отворена је интернетска страница у сврху инвестиција.

Градска управа редовно објављује информације о могућностима инвестирања, локације утврђене просторно-планским документима, податке о радној снази, информације о привредним активностима, плановима улагања.

– Скраћивање административних рокова, убрзавање процедура по захтјевима привредника и грађана, су елементи који су Градишку учинили пожељном и привлачном за све. Резултати су свуда видљиви, поред осталог у привредној зони Нова Топола, гдје ради 12 предузећа, запослено је 1.200 радника – казао нам је Аџић.

Још два предузећа из Словеније и Аустрије купили су земљиште у Новој Тополи, у намјери да овдје изграде привредне капацитете. У тополској Агро зони у току је шест инвестиција, двије из Италије, двије из Аустрије и двије домаће.

– То показује, да сертификација има дубоке трагове, сврху и оправданост. Ми смо препознали предности и настојимо учинити нови корак. Сада се припремамо за градњу слободне економске зоне Лиман, поред новог моста у Чатрњи, на 200 хектара – рекао нам је Аџић.

Наше прилагођавање према захтеву пословног окружења, сматрају у локалној управи, чини нас успјешнијим од многих средина.

На конференцији “Повољно пословно окружење и повећање инвестиција”, одржаној на Јахорини, у оквиру регионалног програма сертификације градова и општина, указано је на добре примјере међу којима се посебно издваја Градишка.

-Процес стратешког планирања, рада са инвеститорима, успостављање пословних зона, промоција града, увезивање привреде и образовног система, чине мултисекторски приступ за који се Град Градишка одлучио. То је препознато и награђено, високом оцјеном од 96,33 – изјавио је Дарко Врховац, шеф Одсјека за планирање развоја, пословне зоне и инвестиције. Конференцију су организовали Привредна комора Републике Српске и Мрежа за повољно пословно окружење Српске.

Програм сертификације
Привредна комора Републике Српске у сарадњи са Националном агенцијом за локални економски развој и Мрежом за повољно пословно окружење, већ седам година проводи програм серитификације јединица локалне самоуправе. Вриједност до сада реализованих програма је пет милиона еура.

Сврха је стварање повољног пословног окружења у југоисточној Европи. Вриједност до сада реализованих програма је пет милиона еура. До сада је сертификовано 12 локалних заједница у Републици Српској а четири су у процесу сертификације.

– Основно је опредјељење локалних заједница за промјенама, за напретком, ка стварању бољих економских услова. На том путу важно је препознати и усвојити нове стандарде, иницијативе, заузети јасан став за будућност, прије свега, стварајући амбијент за инвестиције – каже Драгана Кокот, генерални секретар Привредне коморе Републике Српске.

Суштина је да локална самоуправа, подсјећа Драгана Кокот, кроз услуге, постане једноставнија и ефикаснија. То подразумијева поједностављење процедура те прихватање другачије, повољније праксе службеника у локалној самоуправи, као што је случај у Градишци.

Извор:Српскаинфо / М. Пилиповић

Share With: