Значајно повећан број пожара, грађани да буду одговорни

Из Полицијске управе Градишка наводе да је на подручју које оперативно покрива ова управа за шест мјесеци знатно повећан број пожара, у односу на исти период прошле године, те позивају грађане да се придржавају закона који регулише ову област.

„За шест мјесеци текуће године евидентирано је 55 пожара, од којих је 21 шумски, док је у истом периоду претходне године евидентирано 11 пожара“, навео је начелник Полицијске управе Градишка Бојан Шкорић.

Он је на конференцији за новинаре на којој су предствљени резултати рада ове управе за шест мјесеци текуће године нагласио да су временски услови погодни за настанак пожара, те апеловао на грађане да поступају у складу Законом о заштити пожара.

Шкорић каже да је овим законом прописана и новчана казна од 100 КМ до 1.000 КМ лицима која пале коров и други пољопривредни отпад, без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и уколико не предузму све неопходне радње ради спречавања ширења ватре.

Он је подсјетио да је у току туристичка сезона и већи прилив грађана, те да полиција сходно томе предузима појачане мјере како у области борбе против криминалитета, тако и одржавања јавног реда и безбједности саобраћаја.

Шкорић је апеловао на суграђане и да се уздрже од свих видова насилног понашања и нарушавања јавног реда и мира, те да учесници у саобраћају поступају у складу са одредбама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ.

Стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка Шкорић је оцијенио задовољавајућим.

„Евидентирана су 193 кривична ђела, што је за 14 ђела мање у односу на исти период претходне године, а укупно су расвијетљена 184 кривична ђела или 94,8 одсто. Евидентирана су 194 нарушавања јавног реда и мира, што је за 54 нарушавања више у односу на шест мјесеци претходне године“, навео је Шкорић.

Шкорић каже да је евидентирано 270 саобраћајних незгода и да је то за само четири незгоде више, али да је повећан број незгода са смртно страдалим лицима.

„Евидентирано је пет саобраћајних незгода у којој је пет лица смртно страдало, док је у истом периоду претходне године евидентирана једна саобраћајна незгода у којој су два лица смртно страдала“, појснио је Шкорић.

Он је да су за шест мјесеци на подручју ове управе евидентирана 154 мигранта, што је занатно мање него лани када их је било 435.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције ПУ Градишка Бојан Мишетић истакао је да је, од укупно 193 кривична ђела, евидентирано 161 ђело је из области општег криминалитета, осам из области злоупотребе дроге, те по 12 кривичних ђела је из области привредног криминалитета и безбједности саобраћаја.

„Евидентирано је 67 кривичних ђела против имовине, што је за 15,2 одсто мање у односу на исти период претходне године, а укупно је расвијетљено 60 ђела. Евидентирано је 16 кривичних ђела тешке крађе, што је за два ђела мање у односу на исти период претходне године, а расвијетљено је 11“, навео је он.

Према његовим ријечима, оперативним радом полицијских службеника откривено је осам кривичних ђела и 33 прекршаја у вези са злоупотребом дроге, те одузета одређена количина опијата.

Начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић је истакао да је у извјештајном периоду евидентиран 241 прекршај из области јавног реда и мира, или 37,7 одсто више него у истом периоду лани, а који су санкционисани подношењем 41 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 217 прекршајних налога. Прекршаје је починило 296 лица, међу којима је 51 повратник и 14 малољетника.

Говорећи о стању у саобраћају, Трифковић је навео да је евидентирано 270 саобраћајних незгода, од којих 68 са посљедицама по људе, а 202 са материјалном штетом.

„Осим пет смртно страдалих лица, 19 је тешко повријеђено, што је такође више за три повријеђена у саобраћају у одсносу на исти период претходне године. Лакше су повријеђена 64 лица, што је за 23 лица мање у односу на упоредни период“, изјавио је Трифковић.

Према његовим ријечима, укупно су евидентирана 8.982 прекршаја из области безбједности саобраћаја, што је за 0,8 одсто мање него у истом периоду лани. Он је рекао да је у вези са овим преступима поднесено 126 захтјева за покретање прекршајног поступка и издата 8.083 прекршајна налога.

Из саобраћаја је искључено 577 возача, што је за 13,6 више него у истом периоду лани, од којих 449 због вожње под утицајем алкохола. Из саобраћаја су искључена и 173 возила.

Из Полицијске управе Градишка су захвалили свим новинарима на професионалној сарадњи, као и објективном и благовременом извјештавању о свим битним информацијама у претходном периоду, са жељом да се таква сарадња настави.

М.Малешевић

Share With: