Знаменитост природе у Јабланици код Градишке: Најстарија сеоска мушмула и сада богато рађа (ФОТО)

У дворишту Милана Вујатовића у селу Јабланица под Просаром, пажњу мјештана и путника, привлачи старо и разгранато стабло мушмуле.

Мушмула је дугогодишња дрвенаста листопадна воћка, која у природи расте као грм од два до пет метара висине. Плодови мушмуле су укусни, освјежавајући и здрави, богати разним мининералним солима, пектинима, угљикохидратима и органским киселинама, које благотворно дјелују на људски организам. Мушмула се од давнина узгаја у многим земљама.

Потиче са Кавказа, одакле је распрострањена и у нашим крајевима. Према причању домаћина, ова воћка у Јабланици код Градишке, засађена је у вријеме Краљевине Југославије.

– Посадио је мој прадјед Јово Шљивар и ову мушмулу памтим из раног дјетињства, када смо се пентрали, играли, брали… Гране су веома ниске, лако се попети а није проблем ни сићи са мушмуле. Вјероватно су се гране и повиле па израсле у ширину због дјеце која су их савијала – прича Вујатовић.

Он каже да мушмула и сада добро рађа. Сваке године, у касну јесен, на њој је обиље сочних плодова.

– Некада је овдје било много дјеце. Ту сам одрастао. Брали смо свакојако воће али сада, воћа има а дјеце нема. Нема ко обрати ни мушмулу, ни друго воће, осим птица, мада је и њихов број много мањи него прије – прича Милан Вујатовић, носталгично, за Српскаинфо, описујући стару воћку и своје село.

– Испод овог стабла које ствара лијеп угођај и дебелу хладовину, обитавали смо од ујутро до навече, већим диејлом дана. Ту смо се играли, забављали. Има још мушмула у овом крају али овакве нема на далеко. Зато често помислим на покојног Јову који је засадио. Она је споменик наше породичне традиције, веза међу генерацијама – сматра Вујатовић, већ неколико година пензионер, повратник у село Јабланицу, на огњиште гдје је, поред ове мушмуле рођен и одрастао.

 

Аутор: Милан Пилиповић

Share With: