Златан Видовић, тумач главне улоге у филму „Олуја“: Поштен, истинит и добар филм супротстављен забораву (ФОТО)

Након завршетка снимања филма „Олуја“, који свједочи о догађајима који су претходили хрватској војној акцији 1995. године, када је из њихових градова и села протјерано 250.000 Срба, Златан Видовић, тумач главне филмске улоге, казао је за Српскаинфо да је задовољан урађеним послом.

Филм „Олуја“ је у фази постпродукције, снимање је завршено, ради се колор корекција, у току је монтажа и овај велики пројекат биће ускоро у потпуности завршен. Ово велико филмско дјело, биоскопски живот започеће у новембру, сматра Видовић.

– Снимање је било веома комплексно, тешко, напорне су сцене и снажна емоција коју „Олуја“ носи. Ангажовано је више од стотину чланова филмске екипе и више од 10.000 статиста! Снимање је трајало дуже од годину, на више локација у Србији – испричао нам је Видовић, веома успјешан глумац из Градишке.

Болна тема

Снимања „Олује“ су, највећим дијелом обављена у околини Ваљева, Београда, на Тари, језеру Перућац… Било је више од 100 снимајућих дана, на сету је радило у просјеку 200 особа.

– Успјели смо да завршимо овај велики посао, да снимимо епски филм, на понос цијеле екипе, свих који су се потрудили, помогли, да успјешно завршимо планирани посао. Требамо схватити да је дошло вријеме за те филмове – увјерен је наш саговорник.

Довољно смо зрели, у умјетничком смислу, реални да испричамо неке приче, храбри и способни да снимимо добре филмове, тумачи Видовић околности и вријеме у којем је актуелизована болна тема трагичне српске прошлости.

– Тек након снимања филма „Дара из Јасеновца“ схватио сам да омладина уопште не зна за постојање логора смрти у НДХ. Мислим да сви ти филмови позивају на љубав и опраштање, а не на мржњу. Сваки човјек треба да прича о својим ранама, јер оне тако брже и лакше зацијеле – казао нам је у Градишки Златан Видовић.

Колективно сјећање

О својој улози, каже:

– Ја тумачим браћу близанце, што је веома компликована, специфична и тешка улога. Заправо, то су двије улоге у једној, тако некако би се могао описати мој ангажман. Један је војник, бивши легионар, а други православни свештеник. Њих двојица су, као и сви близанци, повезани, блиски, слични по свом унутрашњем инстинкту али судбински раздвојени, упућени на различите стране. Свештеник нестаје у вихору рата, а војник, брат близанац, креће да га тражи.

Видовић сматра да се филм „Олуја“, по многим елементима, може довести у везу с „Даром из Јасеновца“.

– Та веза између два филма је оживљавање колективног сјећања, што је јако битно. Људи су склони да заборављају своју прошлост и патње које су преживјели. Особе које су преживјеле те страхоте нерадо причају о њима, не желе да свједоче како би младе генерације поштедјели, заштитили од трагичних искустава која, сама по себи, носе терет свакоме ко свједочи или их слуша – истиче саговорник Српскаинфо.

О бурним реакцијама у региону, позитивним и негативним, послије приказивања кратког филмског садржаја, глумац Златан Видовић има одговор.

– За мене је то било сасвим очекивано и логично. Наравно да ће таква тема изазвати контроверзе, много различитих реакција. Важно је да смо направили један поштен, истинит и, по мом мишљењу, добар филм. Наравно, битно је то због људи који су страдали у „Олуји“, у тим ужасним вихорима злочиначке акције. Због њих, филм је веома значајан – објашњава он.

Премијера у БиХ

Послије београдске премијере, публика у Градишки и Републици Српској са великим интересовањем очекује пројекцију „Олује“.

– Ја сам разговарао с продуцентима, и сада их увјеравам, да „Олуја“, своју премијеру у БиХ треба да има управо овдје, у Градишки, у „Културном центру“. Надам се да ћу у томе успјети. Градишка заслужује да буде домаћин тог догађаја због своје страдалничке прошлости и због заслуга и капацитета у култури, позоришту и филму. То ће овом крају много значити – сматра Видовић.

Он у Градишки учествује у готово свим позоришним и филмским пројектима.

– Имао сам срећу да учествујем у два веома значајна филма за наше народе. То су „Дара из Јасеновца“ и „Олуја“. Деликатно је било снимати, ући у улоге, али веома захвално. Срећан сам због шансе која ми је указана да се баш ја искажем у тим филмовима. Ми смо склони забораву, а филмови његују културу сјећања. Зато су они важни – каже Златан Видовић.

У посљедње четири године много ради, снима у Београду и Србији.

– То ме охрабрило, дало ми самопоуздање, мада сам прије тога имао кризних периода, тешкоћа, искушења, када сам био незадовољан собом, али труд и вјера у успјех дали су добар резултат. Сада се припремам за филм „Момак и дјевојка“, „Љето“, наставак серије „Пјевачица“… – рекао нам је, с радошћу ишчекујући премијеру „Олује“ у Београду, а потом у његовој Градишки.

ЛОКАЛНИ ПАТРИОТА

Златан Видовић је веома привржен родној Градишки, гдје има породицу, родбину, пријатеље из дјетињства. Овдје игра у позоришту, снима документарно-игране филмове, музичке спотове, наступа…

– Градишки се увијек враћам и одавде свуда полазим. Овдје се дешава ренесанса у култури, дјелује много младих и образованих умјетника, услови и атмосфера су добри. Створен је идентитет града у култури. Зато, увијек се одазивам сваком позиву из Градишке, која је за мене на првом мјесту – каже Видовић.

 

Српскаинфо

Аутор: Милан Пилиповић

Share With: