Зељковић: Наплаћује се само комерцијално тестирање на вирус корона

Вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је данас да је Институт увео комерцијалну услугу тестирања на присуство вируса корона која кошта 200 КМ, а односи се само на особе које иду на рад у иностранство, те на студенте и ђаке који морају да наставе школовање у иностранству.

Он је напоменуо да су и даље бесплатни сви случајеви и узорци које тестирају у складу са дефиницијом случаја и са мишљењем хигијенско-епидемиолошких служби у домовима здравља одређених за тестирање.

Зељковић је истакао да анализа вршена на „Рил тајм – ПЦР“ апарату нема никакве везе са серолошким тестовима, како су навели поједини медији и поједине особе на друштвеним мрежама.

Ово тестирање, додао је, није обухваћено средствима која долазе из донација, него властитим средствима Института, а анализа се ради на „Рил тајм – ПЦР“ апарату, што је и препорука Свјетске здравствене организације /СЗО/ и „златни стандард“.

– На увођење те услуге одлучили смо се на захтјев пословне заједнице и Привредне коморе Српске који су нам упућивали захтјеве за тестирање радника због њиховог упућивања на рад у иностранство, а упућивани су и лични захтјеви у сврху регулисања радног односа у иностранству – навео је Зељковић.

Истакао је да Институт ради на припреми упутстава за рад унутар и ван угоститељских објеката, као и за остале пословне субјекте који послије ублажавања мјера могу почети с радом. Зељковић је појаснио да ће јасно бити дефинисана удаљеност, употреба личне заштитне опреме, начин дезинфекције, чишћења и климатизације, као и све остало што је неопходно да буде дефинисан рад тих пословних субјеката.

Он је додао да се при изради упутства уважавају и одређене сугестије Уније удружења послодаваца Српске, али да је Институту најважније да се испоштују епидемиолошке мјере, као и мјере личне заштите и личне хигијене.

Share With: