Због најављених врућина потребно наводњавање

Агрометеоролози савјетовали су пољопривредним произвођачима да због најављених нових врућина рано ујутро и касно увече наводњавају парцеле.

Најављено је да ће максимална дневна температура бити од 24 до 35, на југу до
37, у вишим од 21 до 29 степени Целзијусових. Крајем седмице мјестимично је могућа појава локалних пљускова праћених грмљавином.

Свако слабије снабдијевање биљака водом у наредном периоду може се негативно одразити на стање, а и на коначан принос ових усјева, наводи се у агрометеоролошког информацији Републичког хидрометеоролошког завода.

Агрометеоролози су истакли да је топло вријеме омогућавало брже зрење озимих усјева, па се жетва јечма приводи крају, а жетва пшенице је у току, али за јаре културе, које су на прелазу из вегетативне у генеративну фазу развоја, наступа период када имају повећану потрошњу и потребе за водом, те им не прија им висока температура.

Како се напомиње, сунчано и топло вријеме погодује интензивној појави инсектима. Код крушке се одвија пиљење ларви треће генерације крушкине буве, а у току је појава друге генерације јабукиног смотавца, полагање јаја и пиљење ларви друге генерације бресквиног и шљивиног смотавца.

Извор:СРНА

Share With: