Због наглог захлађења и могућег мраза угрожене ране воћне врсте

Послије периода лијепог времена, са високим температурама, за прве дане викенда метеоролози најављују осјетан пад температуре и могућ мраза. Мраз би могао да негативно утиче на ране воћне врсте.

Метеоролози у дане викенда прогнозирају обилнију кишу. Због наглог захлађења могућ је и мраз. Почетком наредне седмице забијелиће и снијег.

– Захлађење ће донијети чак и у нижим предјелима пролазне сњежне падавине. Што се тиче мраза, њега можемо очекивати током вечерњих часова у понедјељак на уторак и рањих јутарњих часова у уторак и сриједу – најавио је метеоролог Противградне превентиве Републике Српске Душко Мркоњић.

Оптимална заштита од мраза постиже се системом за орошавање. Иако га нема, воћар из Требовљана код Градишке Никола Вукота, није превише забринут за засад трешње у коме је резидба у току.

– У сриједу најављују температуру -1 коју могу многе воћне врсте издржати. Међутим, када су у питању бресква и кајсија, осјетљиве врсте воћа, оне су у кризи – каже Вукота.

Као превенцију агрономи савјетују да уз редовне заштитне третмане воћари обаве и третмане препаратима на бази аминокиселина.

– Иако ти третмани изискују већу суму новца, морамо их одрадити јер смо у протеклим годинама видјели да стављањем биљке у кондицију помоћу тих третмана добијамо повећан број плодова и већи принос по јединици површине – истакао је Дражен Чекић из Ресора за пружање стручних услуга Подручна јединица Градишка.

Користећи повољне услове субенционирања многи воћари су изградили системе за орошавање који користе велику количину воде. Охрабрује чињеница да су акумулације пуне и да ће при евентуално и нижим температурама од најављених моћи да заштите засаде.

РТРС

Share With: