За чишћење каналске мреже обезбијеђено 6,5 милиона КМ

Из буџета Републике Српске обезбијеђено је 6,5 милиона КМ за чишћење каналске мреже на подручју Градишке, рекао је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић.

Пашалић, који је обишао ове радове, појаснио је да је ријеч о чишћењу око 450 километара канала свих категорија.

Он је подсјетио да је раније обезбијеђено више од осам милиона КМ за сличне пројекте у Српцу, Козарској Дубици, Броду, Шамцу и дјелимично Приједору, те да је у посљедње три године очишћено више од 1.000 километара каналске мреже у Републици Српској.

Пашалић је рекао да сада остаје на локалним заједницама и „Водама Српске“ да одржавају ту каналску мрежу која у појединим мјестима није чишћена од осамедесетих година.

„Ово ће сада бити велики бенефит за пољопривреднике, јер ће омогућити одводњу приликом обилних падавина и високих подземних вода и обезбиједити додатну површину обрадивог земљишта“, рекао је Пашалић.

Он је додао да очишћена каналска мреже може да служи и у систему за наводњавање, да Влада Републике Српске има разрађен пројекат за подручје Лијевче поља, али да се ради о великој инвестицији за коју у овом тренутку средства нису обезбијеђена.

Замјеник градоначелника Градишке Драгана Илић истакла је да је пројекат чишћења каналске мреже воеома значајан и за јачање система одбране од поплава.

„Ово ће бити велики бенефит за пољопривреднике, али и за домаћинства која су била изложена поплавама приликом високих подземних вода“, рекла је Илићева.

Замјеник шефа градилишта, инжењер Младен Ковљенић из фирме „Еко-еуро тим“ из Крупе на Уни навео је да је пројекат чишћења каналске мреже на подручју Градишке у почетној фази, да се радови изводе на сливу Лиман, те да је ангажовано око двадесет машина на овим пословима.

Планирано је чишћење канала и у сливовим Матура и Доња Долина, а радови подразумијевају профилисања и измуљивање канала и по потреби крчење и уклањање стабала.

Обиласку радова данас су присуствовали и представници Градске управе и Јавног предузећа „Воде Српске“.

Share With: