За само годину дана Лијевче окупило више од 100 младих фудбалера

Одлука управе фудбалског клуба Лијевче из Нове Тополе да прошле године одбију понуду Фудбалског савеза Републике Српске да њихов сениорски тим из Регионалне уђе у Другу лигу, него да сву енергију и финансије усмјере ка раду са омладинским селекцијама за само годину дана уродила је плодом.

Реактивирали су рад своје школе фудбала, а први тренинг одржан је 20. јула прошле године.

„На тренингу је тада било десетак дјечака и двије дјевојчице. Сада их је више од 100, узраста од 6 до 16 година, а распоређени су у шест узрасних селекција“, каже тренер Срђан Матаруга.

Лијевче је обезбједило стручне тренере за рад са младим  фудбалерима. Ове године довели су тренера Далибора Козића, некада премијерлигашког голмана, те Предрага Томаша, тренера са „А“ лиценцом који је радио и у стручном штабу градишке Козаре.

„Трудимо се да рад са дјецом заснивамо искључиво на тренингу са лоптом, без сувог трчања, што они веома добро прихватају и залажу се на тренинзима. Желимо да кроз модеран модел тренинга привучемо што више дјецу и клуб  и да им кроз такав рад приближимо све техничке и тактичке елементе фудбала“, рекао је Томаш.

Да би свим младим фудбалерима обезбједили да свако има своју лопту за тренинг управа Лијевча је покренула акцију „100 лопти за 100 фудбалера“ која се, према ријечима предсједника клуба Огњена Жмирића, успјешно приводи крају.

„Можда нам недостаје још која лопта, али у наредних пар дана ће сигурно сваки члан омладинског погона Лијевча имати своју лопту. Ову акцију су подржали бројни симпатизери клуба, бивши и садашњи играчи и тренери, привредници. Подржали су ову нашу младост и надам се да ће бити још овако успјешних акција које имају за циљ да младим фудбалерима обезбједе боље услове за тренинге и утакмице“, рекао је Жмирић.

Циљ свега је да сваке године из омладинског погона два до три млада фудбалера уђу у сениорски тим који се успјешно такмичи у Регионалној лиги, у којој су прошле и ове године најмлађа екипа у лиги.

У протеклих пар година рађено је и на инфраструктури на стадиону Лијевча, а уређене свлачионице и службене просторије добили су у новоизграђаном Дому културе „Србија“. План је да до 2029. године, када обиљежавају 100 година постојања клуба, на стадиону Новој Тополи изграде нове наткривене трибине и помоћни терен са вјештачком травом. Највећа сатисфакција са сав труд биће им ако у наредним годинама неко од њихових садашњих младих фудбалера обуче дрес познатог европског клуба.

М.Малешевић

Share With: