За сада без препоруке за ношење маски у Српској

Институт за јавно здравство Републике Српске за сада неће издавати препоруку ношења заштитних маски, али ће евентуална таква одлука зависити од епидемиолошке ситуације, изјавила је начелница Службе за епидемиологију у овом институту Нина Родић Вукмир.

Вукмирова је истакла да ће за сада ношење маски бити лични избор.

– Важна је индивидуална одговорност, свако сам процјењује ризике за своје здравље, али и ризике које може да допринесе у заједници – рекла је Вукмирова за Срну.

Она је додала да је евидентиран пораст броја обољелих од вируса корона.

– У Европи и код нас већина случајева је са блажим симптомима који се практично преходају, неке особе имају тежу клиничку слику, већина су старије особе са припадајућим хроничним стањима које и остале заразне болести подносе теже – рекла је Вукмирова.

Она је навела да је у Српској у протекла 24 часа 58 одсто узорака /141 особа/ било позитивно на вирус корона, а да је хоспитализовано 66, од којих је једна особа на респиратору.

– Стопа хоспитализације јесте у блажем порасту, али не биљежимо пораст умрлих, смртност је као и у другим земљама на ниском нивоу. Особе се лијече и на тај начин пролазе кроз овај сој вируса – истакла је Вукмирова.

Она је нагласила да вакцинација и даље остаје најважнија мјера заштите када је ријеч о заразним болестима, а коју је у Српској примило око 40 одсто становништва.

Вукмирова је напоменула да ЕУ дигитални зелени сертификат више није „зелен“ уколико није примљена трећа доза.

– Ових дана вакцину примају највише људи који планирају путовања или дужи боравак у иностранству, па се одлучују и на четврту дозу – рекла је Вукмирова.

У Институту за јавно здравство Српске на располагању су вакцине Модерна, Фајзер и Синофарм, вакцинација је омогућена радним даном.

Свјетска здравствена организација упозорила је јуче да са огранком омикрон соја вируса корона који предводи растући талас инфекција у Европи, земље треба да убрзају прихватање вакцина и врате мјере као што је ношење маски, како би се избјегла строжа ограничења, јер се приближавају јесен и зима.

Share With: