За откуп 39 ликових дјела обезбијеђено 100.000 КМ

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић потписала је данас уговоре са директорима и представницима установа културе чије је приједлоге за откуп дјела ликовне умјетности Министарство подржало путем Јавног конкурса за откуп дјела ликовне умјетности за 2022. годину.

Она је поздравила ангажованост свих подржаних установа да дају свој допринос откупу дјела афирмисаних и значајних визуелних умјетника из Републике Српске, али и дјела умјетника млађе и средње генерације, чиме је направљен значајан корак напријед у развоју сцене визуелне умјетности у Републици Српској и њених стваралаца.

„Ријеч о првом откупу ликовних дјела умјетника из Републике Српске које је спровело Министарство у сарадњи са установа културе из локалних заједница, а којим смо потврдили колико цијенимо и како вреднујемо рад ликовних умјетника, који су једни од најважнијих амбасдаора културе и умјетности Републике Српске у свијету“, рекла је министар Наталија Тривић те истакла значај откупа како за умјетнике чија су дјела откупљена и њихову афирмацију, тако и за јачања сцене визуелене умјетности у Републици Српској и богаћење фундуса установа културе на нивоу локалних заједница.

„На овај начин афирмишемо домаће умјетнике и њихова дјела, повезујемо их са установама културе које ће и убудуће на овај начин богатити своје фундусе, те чинити дјела и ауторе ближим домаћој публици“, рекла је министар Наталија Тривић.

Она је подсјетила да је, у складу са јавним конкурсом и процјеном стручне комисије, за 12 установа културе у Републици Српској откупљено укупно 39 дјела од 34 аутора за шта је Министарство просвјете и културе обезбиједило средства у износу од 100.000 КМ.

Министар Наталија Тривић најавила је и унапређење откупа ликовних дјела на начин да ће све установе културе убудуће имати прилику да након конкурса Министарства саме распишу конкурсе у складу са њиховим откупним политикама и програмским активностима, као и и рад на новој стратегији развоја културе којом ће бити обухваћен и развој сцене визуелне умјетности у Републици Срспкој, како у смислу веће подршке савременим умјетницима тако и у смислу њиховог позиционирања на домаћој и међународно сцени.

Потписивању уговора данас су присуствовали и директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујчић те представник Културног центра Градишка Миомир Дракулић.

С.С.Ц.

Share With: