За изградњу храма посвећеног јасеновачким жртвама број 1414 позвало 7.200 људи

Хуманитарни број 1414 путем којег се донира једна КМ за изградњу Храма посвећеног јасеновачким новомученицима у Поткозарју до данас позвало је 7.200 људи, рекао је Срни Зоран Гвозден из Одбора за изградњу овог храма.

Позивом на „М:тел“ хуманитарни број 1414 грађани могу да до краја јануара дарују једну КМ за изградњу храма посвећеног јасеновачким жртвама у мјесту Међувође, општина Козарска Дубица.

Акцију је покренуло Удружење „Прометеј“ из Козарске Дубице, а до данас остварено је 7.200 позива, рекао је Гвозден.

„Нико не смије заборавити Јасеновац нити било које мјесто страдања нашег народа, без обзира гдје данас живимо. Једноставно изградња храма Светих мученика јасеновачких у Међувођу биће подсјетник на то како је наш народ мученички страдавао“, каже Гвозден.

Гвозден је указао на значај изградње овог храма у Поткозарју које је много страдало у Другом свјетском рату, када је највећи број дјеце, жена, старих и немоћних са простора Козаре, Кнешпоља и многих других крајева, послије офанзиве на Козари, спроведено кроз Међувође, а потом убијено и погубљено у логору Јасеновац.

Он је навео да је у периоду од 1942. године на подручју међувођске парохије више од 700 дјеце одведено у правцу Јасеновца и од тада им се губи сваки траг.

„Важно је да свако од нас буде свјестан колико је битно да не заборављамо своју историју, културу и вјеру. Позивам све људе широм свијета, али и институције Републике Српске и БиХ да помогну изградњу храма посвећеног јасеновачким жртвама у Муђувођу“, нагласио је Гвозден.

Он је рекао да се новац може уплатити на жиро-рачун у власништву Српске православне црквене општине у Кнежици, ИБАН БА395620108047299649, СВИФТ: РАЗББА22, Кнежица ББ, 79240 Козарска Дубица, НЛБ банка Бањалука.

Изградња Храма почела је 2018. године уз благослов Његовог преосвештенства епископа бањалучког Јефрема.

Share With: