За бесповратна средства пријавило се 800 пољопривредника

Успјешно је завршена прва фаза Јавног позива за додјелу бесповратних средстава за набавку пољопривредне механизације, опреме и алата у оквиру првог Програма подршке Владе Мађарске привреди Републике Српске, а за подстицајна средства пријавило се 800 пољопривредника, речено је Срни из Фондације за одрживи развој „Прогресус“.

Из Фондације прецизирају да је Јавни позив био отворен до данас, а да су се пољопривредници пријављивали за подстицајна средства у износу до 50.000 КМ.

„Фондација `Прогресус`, која проводи Програм подршке Владе Мађарске привреди Републике Српске, ће у наредних неколико дана почети са прегледањем пристиглих пријава на Јавни позив, како би утврдила да ли свака пријава испуњава услове и захтјеве позива“, наводе из Фондације.

Након што се провјери формално-правна валидност пријава, експерти из области пољопривреде из Републике Српске и Србије оцијениће све захтјеве за субвенције у висини до 70 одсто цијене производа, а на основу којег ће бити формирана ранг листа.

Након тога, додаје се, Фондација ранг листу шаље ЦЕД-у, организацији Владе Мађарске, на преглед и коначно одобрење средстава.

„Пољопривредници у фебруару могу да очекују добре вијести. Тада ће након одобрења средстава потписати уговоре са Фондацијом, послије чега може почети реализација набавке жељених машина“, истакнуто је из „Прогресуса“.

Подсјећају да је Јавни позив за подршку пољопривредним произвођачима из Републике Српске и Брчко дистрикта дио првог Програма подршке Владе Мађарске привреди Републике Српске и да је био отворен од 1. септембра.

СРНА

Share With: