Зафрановићев „Златни рез 42“ снима се у Градишци

У Гашници код Градишке почела је изградња сценографије за филм Лордана Зафрановића „Златни рез 42“ који се бави тематиком страдања народа из поткозарског краја у Другом свјетском рату.
На површини од 40.000 квадрата у току су земљани радови на изградњи простора за планирану сценографију филма „Златни рез 42“. У плану је да у наредних 10-ак дана буде припремљен простор за изградњу реплике логора Јасеновац, изграђено 140 метара насипа за потребе сцене и 80 метара пруге.

Зафрановић је истакао да је у посљедњих годину дана имао низ састанака на терену око Бањалуке, Дубице и Градишке и велику помоћ Републике Српске како у новцу тако и у материјалу за потребе изградње логора и других потребних објеката. „У тим крајевима нема човјека који није на неки начин доживио ту трагедију Другог свјетског рата и носи у себи велику жељу да се то екранизује“, рекао је Зафрановић.


Филмску екипу чини више од 60 професионалаца из цијелог региона,а када је ријеч о глумачкој постави она ће бити позната крајем љета мада се већ сад зна да ће злогласног комаданта логора Јасеновац глумити амерички глумац родом из Пуцара код Козарске Дубице Жељко Џек Димић. „Мислим да је то епски филм који ће оставити трага на овим просторима али и привући пажњу свјетске јавности јер је филм сав у документима, а  Зафрановић је више од 20 година прикупљао грађу“, рекао је Димић.


У Градској управи града Градишка сматрају да ће филм вјерно приказати страдања у логору Јасеновац јер 80 година након холокауста може се објективније али и конкретније, на основу историјских чињеница, причати и приказати истина. „Лицитира се о броју жртава од око 700.000, неки кажу више, неки мање али сигурно је да се ми морамо тога сјећати да се не понови. Како Зафрановић каже, многи краљеви и фирери новог доба не би требали бити на политичкој сцени јер због њихове умишљености могу се направити кардиналне грешке и не смије се догодити да нас доведу до холокауста новог доба“, каже менаџер Града Градишка, Бојан Вујиновић.


Према ријечима Лордана Зафрановића филм „Златни рез 42“ је умјетнички крик да се зло више никад не понови.

Г.Влаинић

Share With: