Започела НАЈСКУПЉА ПРОЉЕТНА СЈЕТВА: Високи трошкови ипак нису поколебали пољопривреднике

Цијена прољетне сјетве у Лијевче пољу драстично је повећана усљед свјетске економске кризе, узроковане сукобом у Украјини, али и другим разлозима. Међутим, то није поколебало пољопривреднике да и ове сезоне посију приближно исте површине као претходних година.

Највећи проблем је поскупљење минералног ђубрива и нафте, тврде пољопривредници у градишком крају. Ранко Сарајлић из Ламинаца код Градишке овог прољећа посијаће кукуруз  на 120 хектара и соју на истој површини. Овог пољопривредника и сточара, прољетна сјетва коштаће укупно 840.000 КМ. То је за 360.000 КМ више него прошле сезоне.

– Сијаћу исту површину као и прошле године. Нисам умањио сјетву јер би то било погубно за властиту сточарску производњу. Сијати морам па како буде, без обзира на поскупљења – каже Сарајлић.

Подсјећа да је прошле године сјетва по једном хектару коштала 2.000 КМ, а ове 3.500 КМ. Највећи утицај на поскупљење има вјештачко ђубриво, а нафта дјелимично, јер је ово гориво регресирано, сматра један од највећих произвођача жита у Лијевче пољу.

Он наглашава да вјештачког ђубрива има довољно на тржишту и да пољопривредници не требају страховати од несташица.

Горан Мирјанић, начелник градског Одјељења за пољопривреду и рурални развој у Градишки, сматра да неће бити већих одступања у сјетвеним површинама, без обзира на поскупљења.

– Поједини пољопривредници користиће мање ђубрива него до сада, односно мање у поређењу с агротехничким нормама. У томе је разлика. То ће се негативно одразити на приносе, мада стручњаци сматрају да ће дио хранљивих материја из прошле сезоне остати у земљи и на неки начин надомјестити овогодишњи мањак – казао је Мирјанић.

Он је истакао да ће на градишком подручју овог прољећа бити засијано 25.000 хектара. Половина се односи на кукуруз.

На подручју Лакташа све планиране површине биће посијане, увјерени су у општинској управи. Скупо вјештачко ђубриво неће зауставити или умањити сјетву, али ће његова примјена бити мања, док ће пољопривредници више користити стајњак.

– Чињеница је да су и лакташки пољопривредници угрожени, те да ће за сјетву требати више новца. Међутим, производња хране за нас нема алтернативу. Општина, у сарадњи с Владом Републике Српске и ресорним министарством, константно тражи начин да помогне односно стимулише сјетву жита, производњу поврћа и воћа, набавку пластеника – казао нам је Мирослав Бојић, начелник Лакташа.

Радомир Дамјановић, пољопривредник из Драксенића код Козарске Дубице, сматра да се сијати се мора и да по том питању нема избора.

– Планирам овог прољећа засијати 50 хектара кукуруза. Због трошкова принуђен сам на слабију прихрану вјештачким ђубривом. Охрабрујући је податак да цијене сјемена нису знатније поскупјеле – наглашава Дамјановић.

Овај пољопривредник подсјећа да је прошле сезоне палету вјештачког ђубрива “уреа” плаћао 750 КМ, док је ове сезоне за исту количину потребно 2.500 КМ!

У Костајници, гдје су сјетвене површине мале, начелник Никола Јањетовић сматра да су све прогнозе незахвалне.

Иначе, према подацима државних институција и пољопривредних удружења, јесенас је у Српској пшеницом засијано 43.000 хектара. Просјечан принос је последњих година пет тона по хектару.

Према процјени Бориса Пашалића, министра пољопривреде Републике Српске, уколико не буде већих одступања у роду, то ће бити довољно за потребе домаћег становништва.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске организовало је подјелу регресираног дизел горива за 2022. годину. Висина премије износи 0,50 КМ по литру, а одобрено је 100 литара дизел горива за хектар обрадивог пољопривредног земљишта.

У првом обрачуну одобрено је 3.883.635 литара за 3.873 корисника који су испунили услове, за шта је издвојено 1.941.815 КМ. Спискови пољопривредника обухваћених првим обрачуном достављени су локалним управама и Агенцији за аграрна плаћања Републике Српске. Рок за ажурирање података у АПИФ-у на основу чега пољопривредници стичу право на регресирани дизел је 15. мај, а Агенција за аграрна плаћања ће допуњавати спискове корисника.

Регресирано дизел гориво пољопривредници могу преузети до 31. октобра 2022. године код дистрибутера који су склопили споразум с Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, наводе у Министарству пољопривреде Републике Српске.

Српскаинфо / М.Пилиповић

Share With: