Залиха влаге у земљишту добра – топло за ово доба године

У Републици Српској захваљујући падавинама из претходног периода залиха влаге у земљишту је добра, што је значајно за почетак наредног вегетационог периода, наводи се у седмичном билтену Републичког хидрометеоролошког завода.

Агрометеоролози напомињу да је у претходном периоду повећан број биљака са симптомима биљних болести на стрним житима.

На усјевима јечма регистровано је присуство симптома мрежасте пјегавости листа, рђе јечма и пепелнице жита, а на усјевима пшенице уочено је присуство симптома пепелнице жита, сиве пјегавости листа пшенице и лисне рђе.

На усјевима уљане репице регистровано је присуство мале репичине пипе, а са порастом температуре очекује се њихово преношење на новопосијане усјеве уљане репице, наводе агрометеоролози.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, током већег дијела седмице очекује се сунчано уз малу до умјерену облачност и топло за ово доба године, са температуром изнад просјека.

Додаје се да ће крајем седмодневног периода преовладавати претежно до потпуно
облачно са кишом, сусњежицом и снијегом.

Јутарња температура ваздуха у вишим крајевима износиће од минус четири до један, у нижим крајевима од један до седам, а максимална дневна од осам до до 11 у вишим, у нижим предјелима од девет до 19 степени Целзијусових.

РТРС
Share With: