Задовољавајуће стање безбједности на подручју ПУ Градишка

Стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка у новембру ове године било је задовољавајуће, оцијенио је на данашњој прес конференцији начелник Полицијске управе Градишка, Бојан Шкорић и истакао да у посматраном периоду нису евидентирана кривична дјела која би изазвала узнемиреност јавности.

Шкорић је истакао да је на подручју које оперативно покрива ова  полицијска управа у мјесецу новембру текуће године евидентирано 28 кривичних дјела, што је за 26.3% мање у односу на исти период претходне године, а укупно је расвјетљено 26 кривичних дјела или 92.9%.

 „У истом периоду евидентирано је 15 нарушавања јавног реда и мира што је у односу на исти период претходне године мање за 10“, рекао је Шкорић и додао да није евидентиранo ниједно нарушавање јавног реда и мира  у већем обиму односно са 5 или више лица.

Говорећи о стању из области безбједности саобраћаја Шкорић смањен је број евидентираних саобраћајних незгода за 29.6 % . У извјештајном периоду евидентирана је 1 саобраћајна незгода са смртно страдалим лицем. Једно лице смртно је страдало на подручју Полицијске станице Србац.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић истакао је да je у мјесецу новембру ове године на подручју Полицијске управе Градишка евидентирано 28 кривичних дјела, од којих су 24 кривична дјела из области општег криминалитета, 2 кривична дјела из области злоупотребе опојне дроге,  1 кривично дјело из области привредног криминалитета и 1 кривично дјело из области безбједности саобраћаја.

У извјештајном периоду дошло је до смањења укупног броја извршених кривичних дјела за 26.3%, посматрано на упоредни период, у односу 28:38.

Од укупно евидентирана 24 кривична дјела из области општег криминалитета, расвјетљена су 22 кривична дјела или 91.7%. Надлежном тужилаштву поднесено је 18 извјештаја против 22 лица. Евидентирано је 10 кривичних дјела против имовине од којих је расвјетљено 8 кривичних  или 80%.

Из области кривичних дјела против живота и тијела евидентирана су 3 кривична дјела, док су из области злоупотребе опојних дрога евидентирана 2 кривична дјела и 3 прекршаја.

Инспектор Одјељења полиције Тихомир Ракита истакао је да је у извјештајном периоду евидентирано 19 прекршаја из области јавног реда и мира, док су у истом периоду претходне године евидентирано 45 прекршаја, а који су санкционисани са подношењем 6 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 11 прекршајних налога. Прекршаје је починило 20 лица, међу којима је 1 малољетник.

„Евидентиранo је 38 саобраћајних незгода, што је мање за 29.6% у односу на упоредни период када су евидентиране 54 саобраћајне незгоде“, истакао је Ракита и додао да од  укупно евидентираних 38 саобраћајних незгода, 9 незгода је са посљедицама по лица, а 29 саобраћајних незгода је са материјалном штетом. Ракита је рекао да је једно лице  смртно страдало, 3 лица задобила су тешке тјелесне повреде, док је 10 лица задобило лаке тјелесне повреде.

Укупно је евидентирано 1580 прекршаја из области безбједности саобраћаја, који су санкционисани подношењем 17 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 1489 прекршајних налога.

Из саобраћаја je искљученo 112 возача, од тога 83 возачa су искључена због вожње под утицајем алкохола, 20 возачa је искљученo због управљања моторним возилом прије стицања права науправљања моторним возилом под утицајем дрога и из осталих разлога је искључено 7 возачa. Такође, из саобраћаја су искључена и 44 возила.

У мјесецу новембру, на подручју које оперативно покрива Полицијска управа 227 мигранта.

Обзиром да нам предстоје божићни и новогодишњи празници, а како би исти протекли у миру и без нежељених последица, Полицијска управа Градишка, апелује на све грађане да се суздрже од употребе ватреног оружја и опасних пиротехничких средстава, те да поступају у складу са законским прописима, као и да не управљају возилима под утицајем алкохола.

Сходно томе, Полицијска управа Градишка ће предузети низ појачаних мјера и активности како у области криминалитета, тако и у области јавног реда и мира и безбједности саобраћаја.

Share With: