Завршен други модул едукације за вођу тима у потрагама горског спашавања у Суботићима (ФОТО)

У склопу пројекта „SAFE TOGETHER – Risk prevention in cross border area“ протеклог викенда  у Едукативном тренинг Центру у Суботићима – Козара завршен је други модул едукације за вођу тима у потрагама горског спашавања .

Едукацији су присуствовали партнери из Црне Горе – Директорат за заститу и спасавање Црне Горе, ХГСС Дарувар из Хрватске и домаћини ГСС Градишка. Полазници су кроз овај други модул стекли знања из организације потражне акције, „Bike whee“ методе претраге, покретања брзе потраге, рад са ГПС уређајима, психолошких профилима несталих особа те многе друге теме које су важне за тражење нестале особе.

Полазници су имали завршну вјежбу која је обухватила потрагу за несталом особом, медицинско збрињавање и транспорт. Инструктори ове едукације као и у Црној Гори били су чланови Хрватске Горске службе спашавања. Након завршене едукације завршена је анализа вјежбе и завршен је циклус едукације. Подсјећамо да је завршетком ове едукације завршен низ едукација које су одржане кроз овај пројекат с циљем јачања људских капацитета за реаговање током разних несрећа.

Завршна показна вјежба у склопу поменутог пројекта одржаће се 15.,16. и 17. децембра у Дарувару Република Хрватска. Завршној вјезби присуствоваце сви пројектни партнери и актери едукација које су се спроводиле протекле двије године. Овај пројекат финанисра Европска унија кроз програм Interreg IPA CBC HR-BA-ME2014-2020. Укупна вриједност пројекта је око 1.276.113 хиљада еура од чега ЕУ суфиннасира са 85% укупног буџета.

Д.Ј

Share With: