Завршено снимање филма о Лепој Радић: Оживљено сјећање на хероину из Другог свјетског рата

У продукцији Завичајног музеја Градишка завршено је снимање документарно-играног филма о Лепој Радић, народној хероини из Другог свјетског рата.

Филм је, највећим дијелом снимљен у Гашници, њеном родном селу те сусједној Бистрици, Градшки, Бањалуци и још неким мјестима.

У филму о Лепој, поред осталих, говори њена сестра од стрица Милица Радић те Ђуро Чичић, који је Лепу познавао. Аутор филма је историчар Бојан Вујчић. Наратор је професор Боривоје Милошевић, улогу Лепе тумачила је глумица Дана Полетан а њену сестру Даринку Радић игра Драгана Арсенић. Редитељ је Бошко Крљаш, сниматељи су Зоран Пилиповић и Данијел Шпадић, а монтажер Горан Пузић.

– Задовољни смо филмом, снимање је текло по плану. Вјерујем да ће монтажа бити завршена у договореном року и да ће публика у Градишки овај филм моћи премијерно да види 10. јуна, на љетној позорници Завичајног музеја. То је дан почетка офанзиве на Козару у другом свјетском рату – изјавио је Бојан Вујчић за Српскаинфо.

Лепа Радић је једна од најмлађих народних хероина Југославије. Рођена је 19. децембра 1925. године, у слободарској породици Радића, у Гашници код Градишке. У рату је показала невиђени хериозам, пожртвованост и лидерске способности.

Почетком 1943. године, током 4. непријатељске офанзиве, у Подгрмечу је предводила збјег рањеника и становништва. Заробили су је Нијемци. У Босанској Крупи је објешена 11. фебруара 1943. године. За народног хероја Југославије проглашена је 20. децембра 1951. године. Од тада је постал симбол отпора у свијету.

Драгоје Лукић написао је у књизи “Рат и дјеца Козаре” како је Лепа сједила на клупици под липом изнад дједове куће и читала неку од забрањених књига добијених од стрица. Одмах након априлског бомбардовања и уласка њемачких трупа, Лепа је од стрица Владете сазнала за припреме оружаног устанка те се одмах укључила у рад, помажући стрицу да сакрије оружје прикупљено од југословенске војске која је прије тога капитулирала.

Лукић пише да су Владета и Лепа ноћу чистили пушке у Јанковића гају, под металним сјајем мјесечине. Чим је у јулу подигнут устанак на Козари, у партизане су отишли Лепин отац, стричеви Владета и Воја, и стрина Јованка. У Градишки су, подстакнути овим иницијативама, одлучили да одају почаст Лепој Радић, народном хероју свога краја, чија биста се налази у градском парку.

Централно Културно-умјетничко друштво “Лепа Радић” израдило је пројекат спомен куће у њеном родном селу Гашница. Основни циљ пројекта је, каже Давор Симишић, изградња комплекса на 4.000 квадрата посвећеног чувању успомене на Лепу.

– Наша искрена жеља је да изградимо мјесто за одржавање образовних, васпитних, културних, спортских, рекреативних и других садржаја. Име и дјело, њен подвиг у борби против окупатора треба његовати – сматра Симишић.

Градоначелник Градишке, Зоран Аџић, навео је да градска управа подржава изградњу спомен-комплекса јер се то уклапа у концепт градских власти да врате сјећање на историјске личности Градишке.

Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске, недавно је, приликом посјете Градишки, обећала помоћ за изградњу спомен-куће Лепе Радић.

Share With: