Живот се враћа у село Козара (ВИДЕО)

У Козари, село на врху планине истог имена, враћа се живот. Свједочи томе петнаестак домаћинстава у којима живе различите генерације. Подсјећамо, у Козари је напуштена школа преуређена у Едукативни трeнинг центар.

У доскора запуштеном селу одакле су многи годинама одлазили, поново врви од живота.У модерним кућама и бројним домаћинствима, као некад, много је становника.Они су опредјељени да на вјековним огњиштима граде бољи живот за себе и своје потомке.

Mјештанин Ранко Шмитран каже да није имао дилему, остао је на свом огњишту,а са њим поред супруге живе три сина, један је ожењен и има двоје дјеце, а ту је и његова мајка која, као и сви, помаже у пословима.

У овом засеоку живи 15-так домаћинстава.Међу старосједиоцима је Мирко Шмитран. Он је радни вијек провео  у Шумарији, ту је зарадио пензију. Сад се искључиво бави пољопривредом и бори за већу производњу жита. Емотивно је везан за родни крај.

Село Козара,  са више заселака, богатим пашњацима, шумом потоцима и ливадама представља велики туристички потенцијал. Овдје је асфалтиран дио пута, изграђено више друштвених објеката, а нјављене су и нове инвестиције. Заслуге за то има и Градска управа Градишка.

Замјеник градоначелника Градишке Драгана Илић,каже да је отварање Едукацијског центра свакако ће се створити услове за повратак људи на ова подручја,а многи се враћају, јер је овдје квалитет живота бољи, здрава шетња,шума.

За становнике Козаре, нагласили су и овом приликом, приоритет је асфалтирање пута до засеока Суботићи, изградња водвода и довршетак нисконапонске електро-мреже.Од Градске управе, којој су захвални на стварању услова за бољи живот у овом селу, очекују подршку и током наредних година.

Н. Миљковић

 

Share With: