Евидентирано више кривичних дјела и саобраћајних незгода

На подручју Полицијске управе Градишка у прва три мјесеца 2023. године евидентирано је 106 кривичних дјела, што је за 13 дјела или 14 одсто више у односу на исти период претходне године, а укупно је расвијетљено 98 кривичних дјела или 91,6, изјавио је начелник ове управе Слободан Торбица.

Торбица је на конференцији за новинаре рекао да је по непознатом извршиоцу евидентирано је 25 кривичних дјела, од којих је 17 расвијетљено, те нагласио да није било крвичних дјела која су изазвала посебну пажњу и забринутост јавности .

Анализирајући стање из области јавног реда и мира, Торбица је навео да је евидентирано 81 нарушавање јавног реда и мира што је за 8 нарушавања више у односу на исти период претходне године.

Он је истакао да је да је у прва три мјесеца ове године евидентирано 179 саобраћајних незгода, што је 49 незгода или 37,7 одсто више у односу на упоредни период, али да је било мање смртно страдалих лица у саобраћају.

„Евидентирана је једна саобраћајна незгода у којој је једно лице смртно страдало, док су у истом периоду претходне године евидентиране четири саобраћајна незгода у којима су погинула четири лица“, додао је  Торбица, те закључио да је стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка задовољавајуће.

Према његовим ријечима, у прва три мјесеца 2023. године на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка евидентирано је 14 мигранта, три више у односу на упредни период прошле године, али није било евидентираних кривичних дјела и прекршаја почињених од стране миграната, као ни на штету истих.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић истакао је да је од  евидентираних 106 кривичних дјела, 85 дјела из области општег криминалитета, девет из области злоупотребе опојних дрога, пет из области привредног криминалитета и седам дјела из области безбједности саобраћаја.

Мишетић је навео да је у посматраном периоду  евидентирано је 40 кривичних дјела против имовине, што је за пет дјела више у односу на исти период претходне године, а од којих су расвијетљена 33.

Начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић истакао је да је у извјештајном периоду евидентирано је 107 прекршаја из области јавног реда и мира, што је за 20 прекршаја више у односу на исти период претходне, а који су санкционисани подношењем 21 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 84 прекршајна налога. Прекршаје је починило 111 лица, међу којима су 24 повратника и 4 малољетника.

Трифковић је појаснио да је повећан број прекршаја у већој мјери је резултат појачаних активности полицијских службеника кроз редован рад и спроведених  акција на контроли јавног реда и мира, које ће бити настављене и у наредном периоду.

Говорећи о саобраћајним незгодама, који је у претходна три мјесеца било 179, Трифковић је навео да су 44 незгоде биле са последицама по лица, а 135 са материјалном штетом.

„Једно лице је смртно страдало, пет је тешко повријеђено, а 50 је задобило лаке тјелесне повреде“, додао је Трифковић.

Он је навео да је укупно евидентирано 2.126 прекршаја из области безбједности саобраћаја, те поднесено је 60 захтјева за покретање прекршајног поступка и издат 1.861 прекршајни налог.

„Из саобраћаја је искључено 348 возача, што је више за 50,6 одсто више у односу на упоредни период.  Од тог броја 295 возача је искључено због вожње под утицајем алкохола што је више за 63,9 одсто, 32 возача су искључена због вожње прије стицања права на управљање, а 21 возач је искључен из саобраћаја из осталих разлога“, текао је Трифковић.

Из саобраћаја су искључена и 92 возила, што је за 15 одсто више у односу на исти период претходне године, о тог броја  24 возила су искључена због техничке неисправности што је више за 71,4 одсто.

Трифковић је закључио да се, без обзира на учестале акције и контроле сабраћаја, не смањује број изкључених возача због вожње под утицајем алкохола и управљања технички неисправним возилима, због чега и даље треба радити апеловати на све возаче да се придржавају закона и прописа и тиме повећају степен безбједности свих учесника у саобраћају.

М.Малешевић

Share With: