Дјелићи времена опипљиви кроз фотографију

У Завичајном музеју Градишка отворена је изложба фотографија Ранка Смиљанића, градишког заљубљеника у свијет фотографије.

Поникао у нашем граду Смиљанић је почевши од фотографисања мотива везаних за Саву и околину града, постепено градио свој умјетнички свијет.

„Почео сам релативно касно, негдје од 2010. год. захваљујући интернету и душтвеним мрежама. Тад сам радио на броду, на Сави и највише сам биљежио изласке или заласке сунца, који су на Сави стварно прелијепи и морао сам некако да их забиљежим“, каже Смиљанић.

Временом је мјењајући окружења у којима се налазио, поред кориштења професионалне опреме, почео да шири фокус својих интересовања, али је „лов на мотиве“ остао константа његовог рада.
О томе сам аутор, који због изолације није могао присуствовати отварању његове изложбе, у писаној изјави каже:“Одабрао сам различите мотиве, јер су моје фотографије управо такве. То су фотографије које су настале неких десетак година уназад, приликом шетњи, вожњи бицклом, на путовањима. Ту је неких седамдесетак фотографија које сам издвојио за ову изложбу. Фотографије су најчешће настале спонтано, кад се нађем у право вријеме, на правом мјесту. Мало је мотива на мојим фотографијама који су били унапријед одабрани.“
Изложба фотографија Ранка Смиљанића у Завичајном музеју биће отворена за посјетиоце до 15.априла 2022.
Н. Ристић
Share With: