Душанка Суботић Хомен: „Наша породица је расположена да да значајан прилог да протина кућа у Ламинцима добије статус спомен-куће“

Поводом обиљежавања годишњице од убиства градишког проте Душана Суботића његова унука Душанка Суботић Хомен положила је цвијеће на бисту проте Суботића у спомен парку Слободе. У Храму Покрова Пресвете Богородице у Градишци служен је помен,а цвијеће и свијеће су положени на гробно мјесто у Брестовчини.

Проту Душана Суботића усташе су убиле у ноћи са 4. на 5. мај 1941. године у околини Бањалуке, заједно са владиком Платоном. Задњих 5 година у Градишци се његује култура сјећања на овог првенствено великог човјека.

„Моја породица никад није заборавила проту и ми смо одувјек 5.маја долазили на његов гроб. Захваљујући разумјевању и вољи данашње Градишке и подизњем овог споменика у парку сви знају ко је био прота Душан Суботић. Он је био човјек који је гледао унапријед, правио школе, мост, болнице. Био је политичар али прије свега свештеник“, рекла је Душака Суботић Хомен.

2018. године, на 77. годишњицу протине смрти у Градишци је постављена спомен биста и представљена књига „Душана Суботића, прота страдалник“ аутора Дарија Дринића. Јавости је приказан и филм „Градишки прото“ аутора Милана Пилиповића у коме говоре владика бањалучки Јефрем, владика западно-славонски Јован, познаваоци историје, породица проте Суботића и бројне друге личности.

Са циљем да сјећање на проту Душана Суботића буде још јаче, породица Суботић има жељу и вољу да помогну рестаурацију протине старе куће у Ламинцима.

„У Ламинцима постоји кућа коју је деда од црквених пара подигао, која није урушена, која је у лијепом  амбијенту и архитектонски је веома занимљива. Наша породица је расположена да да значајан прилог да се кућа обнови и да буде спомен-кућа с  тим што би ми приложили и неке покретне протине ствари као на примјер „Српску ријеч“ коју је прота редовно примао на адресу у Градишци“, истакла је Душака Суботић Хомен.

Прота Душан Суботић био је свештеник Српске православне цркве у чину протојереја и народни посланик у пет наврата у Народној скупштини Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и Краљевине Југославије. СПЦ га је уврстила у ред свештеномученика.

За народног посланика био је биран пет пута – 1920, 1923, 1925, 1935. и 1938. године.

Најважније његово дјело, у духовном смислу, јесте градња новог Храма Покрова Пресвете Богородице у Градишци, велелепне грађевине у српско-византијском стилу изграђене 1927. године, а која је порушена 1941. године.

Г.Влаинић

Share With: