Дрвени форд, несвакидашњи олдтајмер

Јовица Праскало на сајму антиквитета и олдтајмера у Градишци изложио је свој, како у шали каже, 128 минута стар олдтајмер. На платоу испред Културног центра пажњу је плијениo управо овај олдтајмер, стилизована дрвена мини реплика  једног од првих фордових модела.

„Човјек понекад има потребу да ради нешто мимо свакодневног посла. Тако и ја чим уграбим два-три сата времена, волим обликовати дрво. Иначе први сусрет са обрадом дрвета ми је био у петој години када ми је дјед дао чакију да дељем. Од тада мало-помало стварам све захтјевније ствари”, каже Јовица који је по занимању  дипломирани инжењер електротехнике.

Јовичин форд је израђен од смрче јер је то дрво мекано и лако за обраду и не захтјева снажне машине као што то захтјевају буква и храст. „Ја сам још увијек аматер у свом послу“, каже Јовица и у шали додаје “Радим да се прославим и можда нешто и зарадим“.

У радиони Јовице Праскала, осим форда паркирана је и дрвена камп приколица, пар кућица а тренутно се бави израдом авиона. „Правим реплику авиона совиет кемил из 1917. године. Као и форд биће мало стилизован али ипак препознатљив“, каже Јовица и додаје да све што прави ради по виђењу, да нема макете.

Г.Влаинић

Share With: