Драгоцјена искуства из Србије за инвеститоре у Српској: Поједноставити царинске процедуре уз додатне пореске олакшице

На искуствима пословних зона из Србије, које су стекле лидерску позицију на Балкану, Република Српска може битно повећати запосленост и стимулисати домаће и иностране инвеститоре.

То је констатовано у Градишци, на састанку представника више пословних зона и инвеститора бањалучке регије те консултаната, изабраних на међународном тендеру, за формирање Економске зоне Градишка. Гости овог скупа одржаног средином децембра, у организацији градишке градске управе, били су такође руководиоци Пословне зоне из Пирота у Србији.

Зоран Аџић, градоначелник Градишке казао је за Српскаинфо да је ово још један корак ка стварању повољнијег амбијента за инвестиције. То су, поред осталог, поједностављење процедура приликом обезбјеђења грађевинских и других дозвола, царињења, опорезивања…

– Пословање у оквиру слободних економских зона треба да буде стимулативно, у сваком погледу. Одлучни смо да учимо на туђим, добрим искуствима, нарочито Пирота и Суботице, да их овдје примјењујемо у складу са нашим специфичностима – казао је градишки градоначелник.

Он је нагласио да је сљедећи циљ Града Градишка, осим успјешне Пословне зоне у Новој Тополи, градња Слободне економске зона Лиман, поред новог граничног прелаза у Чатрњи.

-То је површина од 400 хектара, на граници са Хрватском, гдје је просторно-планском документацијом 200 хектара претворено у грађевинско земљиште. Охрабрени смо интересовањем компанија за изградњу фабрика у нашим зонама. Ријеч је о иностраним инвеститорима и модерним технологијама – појаснио је Аџић, рекавши такође да су овакви скупови, састанци и предавања веома важни, како би садашњи а посебно потенцијални инвеститори схватили суштину и предности пословања у оквиру слободних економских зона.

Чланство у слободној економској зони не узрокује нове намете него олакшице. Градишка има потенцијал за формирање економске зоне, са лидерским амбицијама и новим развојним могућностима за цијелу Републику Српску и БиХ.

Близина аутопута, граничног прелаза, аеродрома, Саве и друга инфраструктура, иду у прилог овој тврдњи те дају нову шансу цијелом региону, констатовано је на састанку у Градишци.

– Искуства успјешних пословних зона из региона те наше географске, инфраструктурне и друге капацитете желимо претворити у наше предности. Глобална криза и економски потреси негативно се одржавају на свјетске компаније које се сада, евидентно, премијештају на друга подручја. Ту и ми видимо своју шансу, уосталом пракса нас томе учи – констатовали су представници градске управе у Градишци.

Потврда томе су и интересовања по три компаније из Њемачке и Аустрије, плус двије из Италије, као и једне из Турске, да код нас, отворе предузећа и почну производњу за извоз. За Градишку, мјесто на граници Европске уније, подсјећа градоначелник Зоран Аџић, у томе је важна и подршка Владе Републике Српске али и Савјета министара БиХ.

Драган Костић, руководилац Пословне зоне Пирот, након разговора са привредницима градишког краја о савременом концепту пословних зона, изнио је искуства из Србије те нагласио могућности Српске.

-У режиму слободних зона олакшан је процес инвестирања и пословања. Послује се без царина и ПДВ-а, под посебним погодностима које регулише Закон о слободним економским зонама али и олакшицама које дају град или општина. То је мјесто гдје се предузећа највише баве својим послом тојест производњом а сервисе обавља неко други, и на то се не губи вријеме – појаснио је Костић концепт модерних и успјешних пословних зона у Србији.

На тим искуствима, утемељеним на брзом протоку капитала, темељи се концепт рада којег сада заговарају у Градишци.

-То је скуп различитих погодности за пословање плус изразито позитивна инвестициона клима. На то сам указао и овде у Градишци. Ово место има одличну позицију и препознату развојну шансу. Градска власт разумије суштину и труди се да то проведе – констатовао је Костић увјерен да ће позитивна економска клима привући многе, велике инвеститоре из Европе и свијета.

Сада је извјесно да ће слободна економска зона Лиман, бити најближа Европској унији и шенгенском простору, што додатно указује на њене предности, понајвише за Српску и БиХ као и земље Балкана.

Добра искуства
Владислав Вулић, власник предузећа „ВЛВ“ која се бави производњом паркета, навео је веома добра искуства из Пословне зоне Нова Топола.

Запослено је 25 радника који годишње производе 100 000 квадрата паркета. Деведесет одсто ове производње намењено је извозу.

– Препознали смо предности пословања у зонама. Административни послови су поједностављени, инфраструктура обезбијеђена, плацеви уређени а добијање грађевинских те дозвола за рад убрзано. Практично, од идеје до реализације не треба много времена, као у другим околностима – сматра Вулић нагласивши предности такозваног кућног царињења.

Слична искуства има и Синиша Пауковић коју је у Новој Тополи, искористио предности Пословне зоне и изградио фабрику пелета.

– Задовољан сам, све је било по плану. Изградио сам објекат, инвестирао и постројења, запослио неколико радника и сада очекујем да ми се ова инвестиција исплати. На састанку са колегама, гдје су нам презентоване нове погодности, стекао сам нова знања – казао нам је Пауковић.

Извор:Српскаинфо / М.Пилиповић

Share With: