Драган и Милан Кукавица чувари Саве и рибарске традиције (ВИДЕО)

Драган Кукавица прву удицу добио је од свог ујака кад је имао 4 године и од најранијег дјетињства проводи дане на Сави. Љубав према Сави, риболову и чамцима пренео је и на свог сина Милана.
Ријека Сава протиче поред Грашнице, села у коме живе Кукавице али они су хтјели бити још ближе ријеци па су на самој обали изградили кућу од брвана.

Милан Кукавице вичан је у прављењу чамаца, а то умјеће научио је од пријатеља из Славоније 2014. године.
“Најбољи чамци су они направљени од храстовине али ја сам правио и од липе и од јеловине. Важно је да је дрво добро осушено. Храстов чамац може служити и до 50 година док јелови трају око 5-6 година, у зависности како се заштите”, рекао је Милан Кукавица и додао да је до сада направио седам чамаца и тренутно ради на изградњи два.

Драган Кукавица истиче да су људи некада живјели са Савом и од Саве, а да данас то није случај. ”Више од 50 година сам на Сави и уживам у одмору на води, а волим и спортски риболов”, каже Драган који је врстан и у прављењу рибљег котлића.

Кукавице имају у плану да на обали Саве у Гашници направе мало излетиште које би било доступно свима са циљем да се људи упознају са љепотама Саве, да се одморе, провозају чамцем или пецају.

У кући на обали смјештена је својеврсна изложба савских експоната, препариране рибе и фотографије о животу на Сави.

Г.Влаинић

 

Share With: