Доња Долина – Нова археолошка изложба у Музеју Републике Српске

Изложба „Доња Долина“ аутора Славице Арсенијевић, вишег кустоса археолога Музеја Републике Српске, биће отворена у четвртак, 25. Марта 2021. године у 19 часова, у Музеју Републике Срспке. Овом изложбом ће бити обиљежено 120 година од првих већих археолошких ископавања Доње Долине, предузетих 1899. године.

Праисторијско насеље Доња Долина, распрострањено на територији општине Градишка, је као археолошко подручје, 2006. године проглашено националним спомеником и уписано у Регистар споменика културе Босне и Херцеговине прве категорије.

Ријеч је о комплексном вишеслојном локалитету са остацима Старијег насеља из позног бронзаног доба у Горњој Долини, Млађег насеља из жељезног доба на Градини и некрополе на Тименичкој греди у Доњој Долини.

Археолошки налази са локалитета Доња Долина се данас чувају у три музеја: у Сарајеву (Земаљски музеј Б и Х), Бањој Луци (Музеј Републике Српске) и Градишци (Завичајни музеј Градишка). На овој изложби биће приказани само налази из Праисторијске збирке Музеја Републике Српске.

„Најстарије насеље у Доњој Долини приписује се носиоцима културе поља са урнама, средњоевропским досељеницима или освајачима, можда аутохтонцима, али свакако оснивачима.“ – објашњава аутор изложбе Славице Арсенијевић. „Прича о Доњој Долини сеже још даље у прошлост, судећи према открићу објеката и материјала из раног бронзаног доба и неолита на Градини, као и даље у будућност, што наговештавају малобројни римски налази из III и VI века.“

„Жељезнодобни Доњодолинци сматрају се носиоцима културне групе Доња Долина-Сански Мост, која је на тлу Посавине, између ушћа Уне и Врбаса, потрајала од почетка VIII  до краја IV в.ст.е. Припадност ове културне групе углавном се етнички приписује Панонима, можда потомцима претходника, који су градили насеља типа сојеница и градина, о чему управо свједоче жељезнодобни остаци из Доње Долине.“ – рекла је Славица Арсенијевић.

Изложба „Доња Долина“ ће у Музеју Републике Српске бити постављена до краја године.

Share With: