Доња Градина – стратиште које не смије пасти у заборав

Крајем априла сваке године са посебним пијететом се сјећамо посљедњег чина велике јасеновачке трагедије. О том датуму, али и осталим активностима које се предузимају у Спомен подручју Доња Градина сазнали смо више од директорице комплекса, Тање Тулековић, која нас је подсјетила да је 22.4. 1945.г. 1073 логораша кренуло у посљедњи покушај пробоја. Преживјело их је 690. Ове године помен и парастос погинулим жртвама биће одржан 1. маја.
Активности Меморијалног центра се нипошто не своде само на обиљежавање овог значајног датума, у питању су активности током цијеле године којима се даје допринос додатном освјетљавању ове велике и болне теме. Кустоси у оквиру сталног научно-истраживачког рада припремају публикације и организују изложбе а у сарадњи са ресорним министарством организују се посјете свих школа из Републике Српске.
Један од начина на који је проблем броја жртава довести довести у реалну раван јесте и темељна обрада сваког појединачног случаја, истакла је Тулековић. Позвала је све оне који у својим породичним архивама посједују фотографије или било које друге предмете везане за јасеновачко страдање контактирају Меморијални центар како би се то могло унијети у постојећу базу података. Само давањем лица жртвама оне ће престати бити бројеви што се никако не би смјело дозволити.
Тулековић је оцијенила да постоји позитиван тренд интересовања за ову тему. Он се огледа у порасту броја посјета комплексу како групних, тако и појединачних. То је уједно и најбоља брана ревизионизму који је такође присутан, нарочито са хрватске стране.
Небојша Ристић
Share With: