Дом здравља Градишка биљежи већи број обољелих од респиратoрних инфекција

Домови здравља у Републици Српској пријавили су у првој седмици ове године 3.637 акутних респираторних инфекција и регистровано је 1.950 обољења сличних грипу, подаци су Института за јавно здравство Српске. Болнице у Републици Српској од 2. до 8. јануара пријавиле су 41 лице обољело од тешке акутне респираторне инфекције, и то 25 у Универзитетском клиничком центру  Републике Српске, осам у Болници Градишка, те по четири у општим болницама Невесиње и Требиње.

Епидемиoлог Дома здравља Градишка Слађана Тепавац рекла је да је у децембру пријављено више од 1000 случајева оболијевања од акутних респираторних инфекција са блажом клиничком сликом и око 500 случајева са обољењима сличним грипу. Према њеним ријечима Болница Градишка је у првој недјељи 2023. године регистровала већи број обољелих од тешких респираторних инфекција које захтијевају болничко лијечење.

Љекари кажу да вирусне инфекције нису неуобичајне за ово доба године али истичу да су високе температуре ваздуха погодовале ширењу вируса. Породичним љекарима јављају се пацијенти са повишеном температуром, грлобољом, запушеним носом, кашаљем и боловима у мишићима.

Начелник Службе породичне медицине Дома здравља Градишка Гордана Бојанић савјетује пацијенте да се прво телефонски јаве свом љекару јер се вирусна обољења не лијече антибиотицима и најчешће прођу кроз неколико дана. Бојанићева истиче да се вирусне инфекције лијече мировањем, витаминским напицима и чајевима.

Према подацима градишке епидемиолошке службе у посљедње вријеме у Градишци је смањен број пацијената обољелих вирусом корона.

У Болници Градишка тренутно нема хоспитализованих ковид позитивних пацијената док је у децембру било пет лица са блажом клиничком сликом.

Начелник Одјељења пулмологије Болнице Градишка Бранка Милошевић каже да тренутно биљеже повећан број пацијената са бактеријском упалом плућа. Она истиче да је важно јавити се љекару уколико имају симптоме као што је висока температура изнад 38,5 степени целзијуса, костобоља и главобоља јер се вјероватно ради о грипи.

 

Љекари подсјећају да је и даље на снази пандемија вируса корона и наглашавају да је регистрован нови сој короне “Кракен” који је заразнији је од свих до сада.

У питању је подваријанта омикрон соја корона вируса, која је регистрована у Европи, али прве информације указују на то да изазива благу клиничку слику, као и омикрон.

Г. Влаинић

Share With: