Домаћа боровница у центру радионице „Здрави залогаји“ (ФОТО)

У оквиру кампање „Бирам боровницу домаћу и свјежу“ коју проводи Пољопривредни кластер “ГЛС“ на платоу Културног центра Градишка одржана je радионица “Здрави залогаји“.

Радионицу је са малишанима из вртића „Лепа Радић“ одржала магистар воћарства Бојана Петровић.

Радионица је имала за циљ да приближи дјеци домаће произвођаче и нашу домаћу кухињу те да се дјеца упознају са процесом прављења хране.

Петровићева је нагласила да је боровница веома здрава воћка, богата антиоксидансима која доспијева у августу када владају стомачни вируси, а управо она помаже у лијечењу.

Менаџер пољопривредног кластера „Градишка-Лакташи-Србац“ Бојан Ћикић, рекао је да кластер већ другу годину проводи поменуту промотивну кампању и да је у плану да се организују сусрети произвођача и штандовска продаја боровнице у Бањалуци, Лакташима, Српцу и Градишци. „Циљ нам је да подстакнемо конзумацију наше домаће плантажне боровнице.

Да потрошаче информишемо које су њене добробити, колико је важна за здравље“, рекао је Ћикић и додао да је на подручју кластера „ГЛС“ око 4,5 хектара земљишта под засадом боровнице која је ове године родила око 15 тона плода.

Своју боровницу малишанима и заинтересованим грађанима представило је „Газдинство Кочић“ из Романоваца које има највећу плантажу боровница у Републици Српској. Кочићи на површини од 1,5 хектар земљишта имају засађено 4.200 садница боровнице.

Милана Кочић истиче да у нашем крају постоје сви повољни услови за узгој боровнице тe да су ове године имали принос око 7 тона.

Г.Влаинић
Share With: