Додиjeљене награде за „Најљепши ћирилични рукопис“

Народна библиотека Градишка данас је наградила побједнике конкурса за „Најљепши ћирилични рукопис“. Награде су додјељене у двије категорије за ученике основних школа и за ученике средњих школа и грађане,а приређена је и изложба одабраних радова.

Учесници овогодишњег конкурса су требали да препишу ћириличним рукописом текст „Слово о језику“ Стефана Немање. Рукопис свештеника Љубише Пејанић је проглашен за најљепши у категорији грађана и освојио је прво мјесто.

„Веома ми је драго што сам учествовао, а и добио прву награду, јер било је доста учесника.Ја се тиме бавим из хобија бавим, још од средње школе. Пажњу су ми привукли многи рукописи који су се његовали по црквама“ рекао је Пејанић.

Прва нагарда у категорији основаца припала је ученици ОШ „Данило Борковић“, Ивани Баришић. Један од одабраних радова који је овом приликом и изложен је ћирилични рукопис ученице Јулијане Гојковић из Прњавора.

Директор Народне библиотеке Градишка Сњежана Миљковић каже да је на конкурс стило око 100 радова из свих крајева Републике Српске.

Она је подсјетила да је конкурс расписан 21. фебруара на Дан матерњег језика. Циљ конкурса је очување српског језика и писма, а учесницима је пружена могућност да, путем такмичења за најљепши рукопис промовишу српску ћирилицу.

Додјела награда одрганизована је у склопу обиљежавања 24. априла, Дана града. Осим тога Народна библиотека Градишка планира приредити и хуманитарни сајам књига.

Н. Миљковић

Share With: