Додик: Цијела година пуна датума страдања Срба

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Градишци да је цијела година пуна датума страдања Срба које Српска и Србија заједнички обиљежавају као комеморацију а други народи као неке своје велике побједе.

„Не може бити побједе да некога отјерати из његове куће и убити га у избјегличкој колони, поготово ако су то жена и дјеца. Не желимо да заборавимо страшне догађаје прогона Срба са простора западне Славоније који су једно јутро морали да се у паници покупе и дођу у Републику Српску. Гледајући градишки мост знали су да долазе у слободу која се зове Република Српска, а многи од њих су и данас наши суграђани“, изјавио  је Додик новинарима након обиљежавања 28 година од егзодуса Срба из западне Славоније у акцији хрватске војске и полиције „Бљесак“.

Он је истакао да је договорено да се припадницима Војске Републике Српске Крајине призна статус као и борцима Војске Републике Српске.

Министар рада и борачко-ивалидске заштите Републике Српске Данијел Егић рекао је да су „Бљесак“, „Олуја“, „Масленица“ и друге, како их називају, „војно редарствене операције“ наставак политике НДХ, које се савремена Хрватска још није јасно одрекла.

„Из западне Славоније је прије 28 година протјерано 15.000 Срба, који су нашли своје уточиште у Републици Српској и Србији и заједно са нама обиљежавају наше побједе и страдања“, додао је Егић.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је да Срби морају и даље да се боре за истину и правду и јасно кажу да су слободарски народ који се кроз цијелу своју историју борио за слободу, очување свог идентитета и опстанак на просторима на којима вјековима живи.

Аџић је нагласио да је опредјељење и обавеза  градских власти у Градишци  да се сваког 1. маја присјете страдалих Срба из западне Славоније у акцији хрватске војске и полиције „Бљесак“ и периода када су грађани Градишке прихватили људе који су 1995. године били приморани да напусте Хрватску.

Он је рекао да велики број људи из западне Славоније данас живи у Градишци која је, као и прије 28 година, град који је отворен за све људе добре воље.

У Градишци је данас  обиљежено 28 година од егзодуса Срба из западне Славоније у хрватској акцији „Бљесак“, у којој је погинуло 283 људи српске националности, од којих 114 цивила, међу њима 56 жена и 11 дјеце до 14 година.

Код Спомен-обиљежја погинулим српским цивилима и војницима из западне Славоније, служен је парастос и положени вијенци.

М.Малешевић

Share With: