Додик, Цвијановић и посланици полажу заклетву: Данас конститутивна сједница НСРС

Конститутивна сједница новог, 11. сазива Народне скупштине Републике Српске биће одржана данас у Бањалуци на којој ће заклетву положити нови посланици, те новоизабрани предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Сједницом ће предсједавати најстарији народни посланик Наташа Радуловић уз помоћ генералног секретара Скупштине Небојше Згоњанина и најмлађих посланика из три политичке партије са највећим бројем мандата – Ање Љубојевић, Александра Трнинића и Небојше Дринића.

Конститутивном сједницом Радуловићева ће предсједавати до избора новог предсједника Народне скупштине.

На дневном реду су конституисање радног предсједништва, избор Комисије за избор и именовање и разматрање и усвајање извјештаја Комисије за избор и именовање о мандатима народних посланика, након чега је планирано полагање свечане заклетве народних посланика.

Потом ће услиједити избор предсједника Народне скупштине, а затим разматрање приједлога одлуке о броју потпредсједникā Народне скупштине, па избор потпредсједника Народне скупштине.

Осма тачка подразумијева именовање генералног секретара Скупштине и његовог замјеника, док је девета полагање свечане заклетве члана Предсједништва БиХ из Српске Жељке Цвијановић, саопштено је из Народне скупштине.

Пред Народном скупштином затим ће свечану заклетву положити новоизабрани предсједник Милорад Додик и потпредсједници Републике Српске Давор Прањић и Ћамил Дураковић.

Након тога услиједиће покретање иницијативе за избор делегата из Републике Српске у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, а затим покретање иницијативе за избор делегата у Вијеће народа Републике Српске.

Почетак сједнице заказан је за 12.00 часова.

Представници парламентарних странака у Народној скупштини су усвојили и приједлог одлуке према којем би Народна скупштина у 11. сазиву требало да има четири потпредсједника.

Утврђен је и број мјеста у радним тијелима која припадају појединим посланичким клубовима, односно посланичким групама, наводи се у саопштењу Скупштине.

Share With: