Додик у Градишци хвалио неимаре, критиковао Европљане „Мостови треба да доминирају, а не њихови рушитељи“

Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, обраћајући се вечерас са новог моста у Чатрњи код Градишке, са свечаности уприличеној поводом његовог завршетка рекао је да овдје сви свједоче о великој и важној побједи.
Показали смо способност да можемо побиједити и велике изазове, изградити себе и своје институције, процедуре и мост по стандардима Европске уније којој тежимо. Наш циљ јесте ЕУ и жао нам је што БиХ тако траљаво и споро иде том циљу. То је истовремено посљедица сложених процедура европске бирократије која увијек изнова испоручује неоствариве захтјеве – поручио је Додик из Градишке.


Неред који влада на глобалној сцени, рекао је такође Додик, не обећава перспективу.
– Отварање оваквих мостова, улагања у овакве грађевине, свакако даје наду да ће мостови бити доминантни, а не они који те мостове руше. Република Српска има намјеру да даље гради мрежу ауто-путева. Ових дана, тачније у понедјељак, 1. аугуста, почећемо градњу дионице ауто-пута од Раче до Бијељине. Званични почетак радова је 15. септембра – најавио је Милорад Додик још један важан пројекат за Српску.

Истиче како је циљ да Српска буде премрежена ауто-путевима.
– То је велики циљ за малу заједницу каква је Републику Српска. Ми то радимо властитим новцем и уз помоћ пријатеља. Вјерујем да ћемо Добој и Бијељину повезати ауто-путем за три до четири године – рекао је Додик.
Додао је како му је жеља да буде што више мостова и да у нашем региону буде стављена тачка на све сукобе.
– Желимо се усмјерити на добру сарадњу. Велики је степен интервенционизма странаца у БиХ, који не дозвољавају да направимо земљу, одрживу и по мјери свих који у њој живе. Данас имамо велику институционалну и политичку кризу у БиХ, са непознатим начином како ће се та криза ријешити. Морамо схватити, да смо ми дио интегрисаних европских вриједности, а не ствар неизабраних странаца, који овдје намећу законе и покушавају да одређују шта ко треба да чини – сматра Додик.

Навео је да БиХ једно може опстати као земља два ентитета и три конститутивна народа, гдје политички фактори морају договарати живот.
– Пустите нас да сами о себи одлучујемо. Хвала ЕУ и за новац али и новац једном постане недовољан стимуланс да се људи одрекну свог идентитета, завичаја, поријекла и будућности – закључио је Милорад Додик у обраћању на свечаности уприличеној поводом завршетка изградње моста на Сави у Чатрњи код Градишке.
Треба знати да дио средстава који је уложен у изградњу моста са нивоа БиХ припада Републици Српској, додао је Додик, образлажући начин финансирања градње моста. Он је појаснио да су то средства од “такозване универзалне мобилне мреже, што је у суштини отето од овог ентитета у циљу централизације на ниво БиХ”.
– Одлучили смо да тај новац уложимо овдје, мада би се мост требао финансирати изворним новцем БИХ. Међутим, ми смо се на овај поступак одлучили јер смо схватили да другачије не може – казао је Додик.
Српски члан Предсједништва БиХ такође је рекао да жали што на хрватској страни није завршен дио цесте, што је услов за пуштање моста у саобраћај.

Аутор:Милан Пилиповић

СрпскаИнфо

Share With: