Додик: Нема одлука у Предсједништву док се не ријеши питање наметнутог закона Валентина Инцка

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да на данашњој сједници Предсједништва БиХ није донесена ниједна одлука, истичући да учествовање у раду није блокада и да је учешће могуће у складу са закључцима Народне скупштине Републике Српске док год се не дође до рјешења о закону који је наметнуо бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Овај закон је неодржив и Народна скупштина Републике Српске га је укинула на простору Републике Српске. Озбиљно се спремамо да проведемо такав налог Парламента Српске – рекао је Додик.

Он је навео да је на сједници Предсједништва био низ политичких и војних питања, истичући да ниједна одлука није донесена те да ће се неке тачке поново наћи на дневном реду сљедеће сједнице.

Додик је рекао и да се на сједници видјело да два члана Предсједништва БиХ дјелују синхорнизовано и јединствено, али да постоје законске и уставне процедуре које се морају поштовати.

– Ако не буде договора о рјешењу за неметнуто питање, неуважавање Републике Српске и рјешење питања измишљеног високог представника /Кристијана Шмита/ остаћемо у овом капацитету и на наредној сједници гласати против, што значи да ће то отићи на сједницу НСРС и НСРС ће се одредити о тим питањима – истакао је Додик.

Он је рекао и да се јуче консултовао са предсједником Парламента Српске Недељком Чубриловићем те да је речено да је учешће на данашњој сједници Предсједништва БиХ у складу са закључцима НСРС.

– Консултовао сам се око начина рада са предсједником НСРС, поштујемо закључке Народне скупштине и ту нема изузетака. Високи представник не постоји у БиХ и није испоштована процедура његовог именовања – истакао је Додик.

Додик, који је и предсједник СНСД-а, поздравио је одлуку опозиционих странака у Српској о јединству.

– Остаћемо и даље у тој врсти заједништва. За наше поступање није потребна опозиција, али је добро да буду ту јер је за наш српски народ важан осјећај заједничког дјеловања на опасност која долази са стране – рекао је Додик.

РТРС

Share With: